mniam Burgery

Ostatnio mieliśmy wielką ochotę na slow-fastfooda. Slow, bo burger był domowy i zdrowy, a fastfood, bo przecież hamburger kojarzy się z Mac’iem czy Burger Kingiem. A jednak nie tak wyglądała historia hamburgera. Zaczęło się od Turków Osmańskich, którzy “podróżując” pod siodłami trzymali osoloną koninę, która po pewnym czasie ulegała rozdrobnieniu i zmiękczeniu. Następnie spożywali je surowe, znane bliżej jako befsztyk tatarski – a powszechnie nazywane tatarem. Tatar rozpowszechnił się w Europie, jednak Niemcy nie wyobrażali sobie spożywania surowego mięsa. Połączyli oni siekane mięso z cebulą i smażyli. I tak powstał hamburski befsztyk, który zawrotną karierę zrobił w Stanach, kiedy to został przywieziony razem z falą niemieckich emigrantów na przełomie XVIII/XIX w. Hamburger jakiego znamy powstał dzięki Louis’owi Lassen’owi z Connecticut, który to mielił mięso pozostające mu z przygotowywania steków. W 1904 r. na wystawie światowej w St. Louis hamburger podbił serca wystawców i odwiedzających. 20 lat później powstała pierwsza światowa sieć sprzedająca hamburgery White Castle, zresztą istniejąca do dziś. Tak w skrócie wygląda historia znanego nam hamburgera. 
A teraz czas na moje
mniam Burgery (4 porcje)
Zainspirowana przepisem Kingi Paruzel
  • burger
    • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ja akurat w lodówce miałam wołowo-wieprzowe)
    • 1,5 łyżki musztardy dijon
    • 1 szalotka
    • 1 łyżeczka sosu worcestershire
    • sól, pieprz
  • sos 
    • 150 ml ketchupu
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • dodatki
    • 4 bułki z sezamem
    • cebula
    • pomidor
    • sałata
    • ogórek konserwowy
    • majonez
    • cukier
    • łyżka octu winnego
Burger:
Posiekać szalotkę. W misce wymieszać z mięsem, musztardą sosem worcestershire, solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość zimnej wody i ugnieść. Uformować 4 kotlety. 
Sos:
Wymieszać ketchup z pietruszką i pieprzem ziołowym.
Dodatki:
Karmelizowana cebula: cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej i położyć cebulę. Zmniejszyć ogień i posłodzić. Gdy cebula zbrązowieje polać każdy krążek małą ilością octu winnego. Zdjąć z ognia. 
Mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony (można też smażyć na zwykłej patelni z odrobiną oleju).
Pomidora i ogórka pokroić w plastry. 
Przekrojone na pół bułki podpiec na patelni (ja użyłam tej po karmelizowaniu cebuli). Na spodzie położyć skarmelizowane krążki cebuli, burgera, ogórka, posmarować sosem, położyć pomidora (doprawić solą i pieprzem), sałatę i majonez. Przykryć wierzchnią częścią bułki.
Smacznego 🙂
(Visited 174 times, 1 visits today)

Related Post