szybka lasagne’a

– “Na co masz dziś ochotę?”

– “Nie wiem. Może zrobimy lasagne?”
Tak więc dziś przepis na szybką lasagne  (szybką, bo wróciłam wczoraj głodna z pracy i chcieliśmy zjeść ją rach ciach).
Szybka lasagne’a
dla czterech osób, albo na dwa razy 😉

  • ok 10 płatów lasagne (w zależności od naczynia)
  • sos mięsny
    • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 2 kartony krojonych pomidorów (ok 800 g; mogą być też w puszce)
    • średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka kropel sosu worcestershire (opcjonalnie)
    • bazylia (świeża lub suszona – dałam suszoną, moja jeszcze nie wyrosła w doniczce)
    • oregano
    • sól 
    • pieprz
  • sos beszamelowy
    • 4 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki
    • ok 500 ml mleka (w zależności od użytej mąki wchłonie więcej lub mniej mleka)
    • szczypta gałki muszkatołowej 
    • 1 listek laurowy
  • dodatki
    • starty ser do posypania na wierzch (może być mozzarella, albo jaki lubimy – ja miałam w lodówce tylko zwykły żółty i też było smacznie)
sos mięsny
Na rozgrzaną patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się lekko zeszkli dodać posiekany czosnek (dodajemy później, żeby się nie przypalił). Mięso wymieszać z kilkoma (ja dałam ok 6) kroplami sosu worcestershire i dorzucić na patelnię. Gdy mięso się zarumieni dodać pomidory. Wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i podgrzewać by trochę odparowało.
sos beszamelowy
W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę. Chwilkę podsmażać. Powoli wlewać mleko (co ok pół szklanki) i mieszać aż mleko się wchłonie. Konsystencja powinna być podobna do ciasta naleśnikowego. Dodać gałkę muszkatołową i listek laurowy. Wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia.
lasagne
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu (jeżeli na opakowaniu każą je wcześniej ugotować to proszę tak zrobić, moich nie trzeba było). Zalać je sosem mięsnym, następnie beszamelem i położyć kolejną warstwę. Czynność powtórzyć aż zabraknie nam sosu. U góry powinna znaleźć się warstwa makaron+beszamel+ser.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 min.
Smacznego 😉
(Visited 261 times, 1 visits today)

Related Post