Wielkanocny sernik

Razem z mamą zawsze w święta pieczemy ciasta z przepisów najczęściej mojej babci i prababci. Mam wrażenie, że zawsze robimy wszystko na ostatnią chwilę, dlatego też dopiero niedawno wyjęłyśmy z piekarnika sernik.
Sernik jest pyszny, słodyczy dodają mu żurawina i rodzynki i w 100% robiony był przez moją mamę, także wszelkie zachwyty proszę kierować w jej stronę, szczególnie że połączyła trzy przepisy żeby wyszedł taki idealny. 🙂

Sernik Wielkanocny 

  • 1 kg tłustego sera mielonego do sernika
  • 7 jajek – żółtek i osobno ubitej piany
  • 250 g stopionego masła 
  • ok 200 – 230 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemnaczanej
  • 1 laska wanilii
  • garść suszonej żurawiny i rodzynek
Żółtka utrzeć z cukrem. Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek, który dodać do żółtek. Po trochu dodawać sera i dalej ucierać na pulchną masę. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło. Wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Następnie obtoczone w mące bakalie dosypać i lekko wymieszać całość. 
Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 180 stopniach przez ok 35-55 min (w zależności od wielkości blachy – wysokości ciasta).
Smacznego! 🙂 




(Visited 119 times, 1 visits today)

Related Post