Ziemniaczane Placki

Macie ochotę coś zjeść, ale macie pustą lodówkę? Nie macie czasu siedzieć w kuchni i kombinować? Placki ziemniaczane są szybkim, prostym i pysznym pomysłem na… obiad, podwieczorek czy kolację!

Placki ziemniaczane kojarzą mi się z moją babcią, która robi je najlepiej na świecie. Zazwyczaj jak do niej wpadam, tak jak kilkanaście lat temu, na obiad są placki ze śmietaną. Pycha. Do ucierania ziemniaków babcia używa sfatygowanej już, przeznaczonej tylko do tego celu, tarki, która rewelacyjnie robi z ziemniaków papkę.
Ja niestety tak porządnej tarki nie mam, ale za to nie muszę się męczyć, bo ziemniaki trze mój głodny mężczyzna.

Przepis na Placki Ziemniaczane (ok 10-12 szt.)

  • placki
    • 4 duże ziemniaki
    • 4 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • sól
  • dodatki (opcjonalnie)
    • gęsta śmietana 18%
    • cukier
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć do miski. Starte ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszać. 
Placki smażyć na rozgrzanej patelni z większą ilością oleju niż zwykle (wtedy są bardziej chrupiące). 
Podawać ze śmietaną. Ja lubię też posypać je cukrem. Są wtedy pyszne! 
Jeśli ktoś woli placki na słono to do masy ziemniaczanej można dodać trochę siekanej cebuli.
Smacznego! 😉
(Visited 75 times, 1 visits today)

Related Post