Spaghetti z sosem serowym z krewetkami i brokułami

Nieczęsto znajduję w lodówce składniki, które w całości mogą posłużyć do zrobienia obiadu. Jednak tak było ostatnio – mrożone krewetki przypadkiem znalazły się w moim sklepowym koszyku, a brokuła kupiłam ze względu na miłość mojego chłopaka do tego warzywa. Następnego dnia dostał resztę tego brokuła w całości podanego ze smażoną bułką tartą. Lato – i wiele łatwo dostępnych warzyw sprzyja gotowaniu i fantazjowaniu o nim. Dlatego też wymyśliłam ten przepis:
SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM Z KREWETKAMI I BROKUŁAMI

  • 200-250 g makaronu spaghetti
  • 10 krewetek tygrysich (ja użyłam mrożonych)
  • kubek kwiatów brokuła
  • sos serowy
    • 125 g serka śmietankowego
    • 100 g sera lazur
    • 50 g twardego sera żółtego (ja użyłam Gran Padano, może być np. Parmezan)
    • kulka mozzarelli
    • 30 g sera Gouda
    • 125 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić (najlepiej wstawiając do miski z zimną wodą). Rozmrożone i obrane krewetki smażyć przez ok 2 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą i rozgniecionym czosnkiem (z łupiną).
Brokuła umyć i odciąć z niego kwiaty. Sparzyć je wrzątkiem, by wydobyć kolor, następnie gotować przez ok 5-7 min aż będą miękkie.

Sos serowy: sery pokroić w małą kostkę, a twardy zetrzeć na tarce. Do rondelka wrzucić wszystkie, dodać serek śmietankowy i mleko. Gotować na małym ogniu aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Doprawić do smaku

Sos wymieszać razem z ugotowanym makaronem, dodać krewetki i brokuły.

Smacznego! 🙂

(Visited 1 379 times, 1 visits today)

Related Post