ostatni powiew wakacji – flądra pieczona w pomidorach

Flądra prawie każdemu kojarzy się z przybrzeżnymi barami w nadmorskich kurortach. Ja niestety nie zdążyłam w tym roku gościć nad morzem. A teraz pogoda za oknem już nie ta – słońce zniknęło, pada i jest zimno. W zasadzie przypomina to mój pierwszy pobyt nad morzem. No może nie ten pierwszy, ale pierwszy, który naprawdę pamiętam. Pogoda iście bałtycka. Cały tydzień lało, dzień w dzień. Zamiast w kostiumach opalać się na plaży, wyciągaliśmy wszystkie swetry z walizek i wciągaliśmy je przez głowę. Późniejsze moje wspomnienia z nad morza to już dużo późniejsze czasy, już nie z rodzicami, a ze znajomymi. Flądrę i “piwko z sokEm” na późne, popołudniowe wręcz śniadanie okraszone kacem bardzo dobrze pamiętam. Ale to takie tuż pomaturalne wakacje…
Tak jak mówiłam dzisiejsza pogoda przypomina mi mój pierwszy, zapamiętany przeze mnie pobyt nad morzem. Może dlatego też dzisiaj ta flądra znalazła się na naszych talerzach. Nie jest robiona w iście tradycyjny, nadmorski sposób – maczana w mące i na olej, a pieczona w pomidorach. Smak zupełnie inny, można by nawet pokusić się o słowo lepszy

FLĄDRA PIECZONA W POMIDORACH RAZEM Z ZIEMNIACZKAMI (2 porcje)

  • 2 flądry – najlepiej tusze
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soli
  • pół cytryny
  • sos pomidorowy
    • 1 puszka pomidorów pelati
    • 1 ząbek czosnku
    • 3-5 czarnych/zielonych oliwek
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • dwa duże listki świeżej (można pominąć)
    • oliwa
    • sól, pieprz

Ryby dokładnie umyć i osuszyć. Naciąć delikatnie skórę ryby na ukos w kilku miejscach. Następnie natrzeć je solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostawić je w lodówce na min. 1 godzinę.
Sos pomidorowy: pół cebuli oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodać pomidory oraz pokrojone na mniejsze kawałki oliwki. Gdy pomidory puszczą sok i sos odparuje i będzie gęsty – zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia przełożyć sos pomidorowy a na niego położyć ryby. Przykryć ryby połową cebuli posiekaną w piórka. Na koniec można jeszcze skropić je lekko sokiem z cytryny oraz polać delikatnie oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min.

Poniżej znajdziecie też przepis na pieczone ziemniaczki.

Pieczone ziemniaczki

  • 5-7 ziemniaków (w zależności od wielkości)
  • 1-2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-1,5 łyżki oliwy
Ziemniaki dobrze wyszorować i pokroić na ósemki (albo i mniej). Ważne żeby były w miarę równe – wtedy równo się upieką. Ziemniaki włożyć do miski i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Następnie wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zapiekać w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez ok 20-30 min (w zależności od grubości naszych kawałków). Po wyjęciu posolić. 
Smacznego! 😉
(Visited 1 254 times, 1 visits today)

Related Post