makaron Chow Mein z warzywami, czyli domowa chińszczyzna

Bywa tak, że mamy potworną ochotę na chińczyka. Niestety na warszawskich bielanach o dobrego trudno. Jest bar Hami, który przyciąga tłumy, jednak ja nie jestem w stanie nic w nim zjeść. Moim zdaniem jest paskudny. Niestety większość chińskich barów, które powstają jak grzyby po deszczu, nie nadaje się do tego by się w nich stołować. Muszę przyznać, że jadłam tylko w dwóch miejscach w stolicy gdzie na prawdę jedzenie mi smakowało, i o kolejnym słyszałam, że jest super. Dlatego też coraz częściej uczę się gotować dania orientalne, które będą odpowiadały moim kubkom smakowym i będą przyrządzane porządnie, smacznie, a nie “aby zapchać głód”. 
MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI (i kurczakiem)



  • pół opakowania makaronu Chow Mein
  • 1 marchewka
  • 5 cm białej części pora
  • 1 cebula biała / czerwona
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • sos:
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 3 łyżki wody
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 3 łyżki cukru
  • kurczak (opcjonalnie)
    • 1 pierś z kurczaka
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • pieprz
Kurczak: jeśli planujemy do naszego dania dodać kurczaka, to przygotowania powinniśmy zacząć od niego. Pierś umyć osuszyć i pokroić na małe kawałki. Do miski wrzucić oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy i pieprz. Wymieszać i natrzeć kurczaka. Wstawić do lodówki. 
Warzywa: pora i marchewkę pokroić w paski, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego i wrzucić warzywa, cały czas mieszając je – mają być chrupiące i podsmażone, a nie puścić sok. Smażyć ok 4 minuty. 

opcja z kurczakiem: Następnie zdjąć warzywa z patelni, i ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego. Smażyć kurczaka aż będzie złocisty. 
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Składniki na sos wymieszać. 
Do kurczaka dodać warzywa, ugotowany makaron oraz wlać sos. Mieszać i smażyć jeszcze ok 2 min.   Na sam koniec dodać posiekany szczypior. 
Smacznego! 😉

(Visited 7,850 times, 11 visits today)

Related Post

  • Bardzo apetyczna chińszczyzna. Na pewno o niebo lepsza, niż z budki 😉
    Kiedyś dawno dawno temu pamiętam świetne żarcie na Placu Konstytucji.
    Ale to było dawno 🙂
    Teraz w "chińczykach" króluje paskudny ryż z fasolką i marchewką z mrożonki.

  • pyszne danie:)

  • A na jakim oleju sezamowym smażysz? Bo ten ciemny, intensywnie pachnący do dań azjatyckich służy raczej do marynat i doprawiania dania na końcu – do smażenia się raczej nie nadaje. Polecam smażenie chińskich dań na oleju arachidowym lub ewentualnie poczciwym rzepakowym 🙂
    Ale masz rację – bardzo ciężko zjeść w Polsce smaczne azjatyckie jedzenie w knajpie – ja tez zazwyczaj przygotowuję je sama 🙂

  • Uwielbiam chińskie dania, te domowe również. Na mieście często odwiedzamy chińskie restauracje. Jedyne czego nie mogę zdzierżyć to kiedy ktoś używa tych gotowych torebek, mieszanek lub słoików do ich przygotowania…

    • To jest najgorsze. Zupełnie nie rozumiem wszechobecnych fixów, veget czy kucharków. Nie dość, że wszystko smakuje tak samo, to jeszcze jest cholernie niezdrowe. Ja już od wielu lat w swojej kuchni się tego wystrzegam, i od razu wyczuwam w daniach innych osób ten glutaminian czy inne świństwo. Fuj!

      • To przybijam pionę 😀

  • Turbankowa

    Szukałam pomysłów na szybki obiad z makaronem chow mein i trafiłam na Twój przepis, zrobiłam dziś i się nie rozczarowałam – było bardzo smaczne, mąż też chwalił🙂 na pewno zrobię jeszcze nie raz!

    • Super! Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam częściej 😊