makaron Chow Mein z warzywami, czyli domowa chińszczyzna

Bywa tak, że mamy potworną ochotę na chińczyka. Niestety na warszawskich bielanach o dobrego trudno. Jest bar Hami, który przyciąga tłumy, jednak ja nie jestem w stanie nic w nim zjeść. Moim zdaniem jest paskudny. Niestety większość chińskich barów, które powstają jak grzyby po deszczu, nie nadaje się do tego by się w nich stołować. Muszę przyznać, że jadłam tylko w dwóch miejscach w stolicy gdzie na prawdę jedzenie mi smakowało, i o kolejnym słyszałam, że jest super. Dlatego też coraz częściej uczę się gotować dania orientalne, które będą odpowiadały moim kubkom smakowym i będą przyrządzane porządnie, smacznie, a nie “aby zapchać głód”. 
MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI (i kurczakiem)



  • pół opakowania makaronu Chow Mein
  • 1 marchewka
  • 5 cm białej części pora
  • 1 cebula biała / czerwona
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • sos:
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 3 łyżki wody
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 3 łyżki cukru
  • kurczak (opcjonalnie)
    • 1 pierś z kurczaka
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • pieprz
Kurczak: jeśli planujemy do naszego dania dodać kurczaka, to przygotowania powinniśmy zacząć od niego. Pierś umyć osuszyć i pokroić na małe kawałki. Do miski wrzucić oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy i pieprz. Wymieszać i natrzeć kurczaka. Wstawić do lodówki. 
Warzywa: pora i marchewkę pokroić w paski, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego i wrzucić warzywa, cały czas mieszając je – mają być chrupiące i podsmażone, a nie puścić sok. Smażyć ok 4 minuty. 

opcja z kurczakiem: Następnie zdjąć warzywa z patelni, i ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego. Smażyć kurczaka aż będzie złocisty. 
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Składniki na sos wymieszać. 
Do kurczaka dodać warzywa, ugotowany makaron oraz wlać sos. Mieszać i smażyć jeszcze ok 2 min.   Na sam koniec dodać posiekany szczypior. 
Smacznego! 😉

(Visited 12 785 times, 5 visits today)

Related Post