lukrowane babeczki z masłem orzechowym

Zawsze zachwycałam się tak ślicznie wyglądającymi cupcakes’ami na zdjęciach i w amerykańskich filmach. Wreszcie nadarzyła się okazja żeby po raz pierwszy spróbować je zrobić i podarować jako urodzinowy prezent. Były przepyszne, choć kto za lukrem nie przepada lepiej niech zrobi bez niego, ponieważ razem są babeczki są baaardzo słodkie. 
O i jeszcze jedno. Od dawna zastanawiałam się czemu istnieje podział na muffiny i cupcakesy. Doszperałam się i mogę się z wami podzielić wiedzą – obie babeczki swoją historię rozpoczynają w Stanach Zjednoczonych, różnica tkwi w składnikach oraz sposobie przyrządzania – muffiny zawierają w sobie olej, a ciasto wyrabia się dość niedbale – nie dbając o podział na składniki suche i mokre – wszystko miesza się razem. Natomiast cupcakes’y są z dodatkiem masła, które ucieramy, dzięki czemu zyskują delikatną, puszystą konsystencję. 
Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej smakują mi jedne czy drugie babeczki – jednego jestem pewna – słodkości nigdy dość!
CUPCAKES Z MASŁEM ORZECHOWYM I LUKREM

przepis na 18 babeczek pochodzi od Marty Steward :
  • Cupcakes
    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 170 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 2/3 szklanki masła orzechowego – ja dałam lekko solone, z kawałkami orzechów
    • 3 duże jaja
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • lukier
    • 170 g masła
    • 2 szklanki cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Cupcakes: wymieszaj w dużej misce suche składniki. W drugiej utrzyj masło z cukrem do momentu aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i nada ucieraj. Następnie dodawaj kolejno po 1 jajku ciąge ucierając. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz śmietanę. Teraz na 3 razy suche składniki i nadal miksuj aż się wszystko połączy. 
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Do foremek na muffinki wlej ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz przez ok 20 min.
Lukier: Utrzyj masło aż będzie puchate, dodawaj powoli po pół szklanki cukru pudru. Następnie na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. 
Gdy babeczki wystygną, umieść lukier w rękawie cukierniczym i udekoruj nim babeczki. Ja dodatkowo posypałam je zmielonym karmelem i wanilią. 

Smacznego! 😉

(Visited 196 times, 1 visits today)

Related Post