Pieczony łosoś z syropem z granatów

Po bardzo długiej przerwie, po zmianach w życiu, po przejedzonych świętach, po zakończeniu 2013, chciałam Was powitać w 2014 i życzyć wszystkiego najlepszego w tym nowym, oby lepszym, od poprzedniego, roku. 
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na pieczonego łososia z przepysznym sosem z granatów. Po długiej walce, po “pomalowaniu” połowy kuchni i siebie na różowo, muszę przyznać, że muszę jeszcze poćwiczyć walkę i rozbrajanie granatów. Jednak smak sosu jest warty późniejszego sprzątania. Jest idealny – nie zbyt słodki, ani gorzki. Pycha. Delikatny łosoś natomiast nabiera nowego, ciekawego smaku. Spróbujcie sami! 😉
PIECZONY ŁOSOŚ Z SYROPEM Z GRANATÓW
przepis pochodzi z Kwestii Smaku

  • Łosoś
    • dwa filety łososia
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz
    • gałązki tymianku
  • Syrop z granatów
    • 1 granat
    • 50 ml wody
    • 50 g cukru
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz
Syrop: granata obrać – krojąc na dwa nierówne kawałki. Z większego kawałka wyłuskać ziarna i wyczyścić je z białych błonek. W rondelku zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia przez ok 5-7 min. Następnie dodać wyłuskane ziarna i zblendować na gładką masę (można też później przecedzić przez sito). Gotować jeszcze ok 7-10 min by syrop zgęstniał. W międzyczasie dodać ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na koniec dodać ziarna z drugiej połówki granatu. Podawać ciepły.

Łosoś: rybę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia skórą do dołu a na wierzch i po bokach wyłożyć kilka gałązek tymianku. Piec przez ok 12 min. 
Podawać np. z roszponką.
Smacznego! 😉

Wigilia 2013

(Visited 460 times, 1 visits today)

Related Post