Serowe oponki karnawałowe

Karnawał w pełni, do tłustego czwartku jeszcze 20-kilka dni, ale w tym okresie warto sobie pozwolić na “małe co nieco”. Oponki są proste i szybkie w przygotowaniu, a najsmaczniejsze są lekko ciepłe i świeżutkie. 
SEROWE OPONKI KARNAWAŁOWE
przepis ze strony domowe-wypieki

  • 500 g białego sera tłustego (twarogu)
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy / smalec w proporcji 1:1)
  • cukier puder do posypania
Ser należy zmielić. Mąkę zagnieść z serem, cukrem, żółtkami, sodą, octem i śmietaną. 
Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. 
Z ciasta wykrawać szklanką kółka, a następnie kieliszkiem dziurki na środku. Z wykrojonych środków można na nowo zagnieść ciasto na oponki lub smażyć uformowane kulki. 
Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoty kolor (przewracając na drugą stronę).
Usmażone oponki suszyć na papierowych ręcznikach, by uciekły z nadmiaru tłuszczu.
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. 
Smacznego! 😉

Tłusty czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

(Visited 108 times, 1 visits today)

Related Post