Zrazy wieprzowe zawijane z szynką i żółtym serem

Nie miałam ostatnio czasu ani zbyt wielkiej weny do gotowania, a teraz siedzę zasmarkana w domu u rodziców i wyjadam resztki z lodówki. Nie mam też ze sobą swojego aparatu, a tymi, które tu są nie lubię robić zdjęć. Dlatego też odkrywam zakamarki mojego komputera, gdzie zapodziały się bardzo fajne przepisy ze zdjęciami, niewykorzystanymi wcześniej. 
Przepis na zrazy znalazłam na kwestii smaku. Ta strona jest niewiarygodna, zawsze wszystko wychodzi łatwo i prosto. Jak zwykle też, parę rzeczy w przepisie pozmieniałam po swojemu i wyszło jak chciałam. A sos był tak dobry, że resztę użyłam później do gołąbków, na które przepis niebawem.
ZRAZY WIEPRZOWE 
zawijane z szynką i żółtym serem
zawijane zrazy wieprzowe z szynką i żółtym serem

  • 5 plastrów schabu (ok 360 g)
  • 5-7 plasterków szynki (w zależności od wielkości)
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 i 1/2 szklanki rosołu lub szybkiego bulionu (3 szklanki wody + 1 łyża sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1/2 większej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok 10 wykałaczek

Plastry schabu rozbić na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy położyć plasterek szynki i sera i zwinąć w rulonik, spinając wykałaczkami (ja używałam po 2 na każdą roladę).
Roladki obsmażyć na oleju na złoty kolor.
W garnku zagotować rosół, lub bulion, włożyć zrazy i zagotować. Następnie dodać wino, natkę pietruszki, listki laurowe, ziela angielskie, pieprz i grzyby.
Na patelni po smażeniu zrazów, dodać czosnek i rozdrobnioną cebulę. Smażyć aż do zrumienienia, potem dodać do mięsa. Patelnię przepłukać bulionem i także przelać do garnka.

Gotować na małym ogniu ok 35-40 min, co jakiś czas przewracając roladki.

Na koniec wyjąć z garnka natkę, listki oraz ziele angielskie. Mleko wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru i dodać do garnka z mięsem. Zagotować.

Podawać np. z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i uprzedzić gości o wykałaczkach w mięsie (albo najlepiej wyjąć je przed podaniem, choć wtedy roladki mogą się rozwinąć).

Smacznego! 😉
zawijane zrazy wieprzowe z szynką i żółtym serem
(Visited 3,825 times, 2 visits today)

Related Post

  • wyglądają świetnie:)

    • dziękuję 🙂

  • Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂 Aga
    PS obserwujemy? 🙂