Czas na grilla – karkówka w słodko-ostrej marynacie

Po deszczowym tygodniu weekend zapowiada się słoneczny i ciepły. W sam raz na urządzenie grilla. Przygotowywanie jedzenia dla znajomych czy rodziny jest dla mnie wielką przyjemnością. Najprzyjemniej jednak jak wszystkim smakuje. Ten przepis na karkówkę wykorzystuję już któryś raz z kolei i jest rewelacyjny. Mięso jest słodko – ostre, miękkie i soczyste. Palce lizać. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub śliwkowym. 

OSTRA KARKÓWKA NA SŁODKO
przepis na marynatę: Kwestia Smaku
karkówka z grilla

  • 1 kg karkówki
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (bardzo dobry jest z M&S)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
Marynata: w rondlu, na najmniejszym ogniu, roztopić masło i dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Lekko podsmażać ok 30 sek. Następnie dodać cukier i mieszać do momentu roztopienia. Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie. 
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem (szczególnie partie tłuszczu). Gdy marynata będzie chłodna, do rondla dodać mięso i dokładnie wymieszać je z marynatą (najlepiej robić to ręką). 
Wstawić do lodówki na min. pół godziny. 
Tak zamarynowane mięso grillować przez ok 3-4 min z każdej strony. 
karkówka z grilla
Smacznego! 😉
Grillowanie 2014
(Visited 1,703 times, 1 visits today)

Related Post