Lin duszony w białym winie

Wreszcie przyszło lato. W mieście upały są nie do wytrzymania, a ja wyleguję się na leżaku pod drzewami na mojej wsi. Biorąc pod uwagę, że w takie gorące dni je się dania lekkie razem z moją mamą na niedzielny obiad postanowiłyśmy przygotować lina. Był bardzo delikatny, z pysznym sosem z żurawiną. Jest to dobry pomysł na danie dla osób z założenia nie jadających ryb, ponieważ dzięki duszeniu w winie, utracił specyficzny mulisty zapach.

LIN PO FRANCUSKU – DUSZONY W BIAŁYM WINIE

Lin, ryba, po francusku

  • lin w całości (ok 1-1,5 kg)
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ok 10 ziarenek pieprzu zielonego i czerwonego
  • 1/2 butelki wytrawnego białego wina
  • 2 cytryny
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielona sól i pieprz
Lina dokładnie oczyścić i wypatroszyć (lina nie trzeba skrobać). Natrzeć sokiem z 1 cytryny, dużą ilością świeżo zmielonej soli oraz pieprzem i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). 
Do dużej brytfanny włożyć rybę, wlać pół butelki białego wina, dodać lubczyk, przepołowiony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 20 min. W międzyczasie cytrynę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Żurawinę namoczyć we wrzątku. 
Po 20 minutach wyjąć rybę z brytfanny. Do wywaru dodać cytrynę, żurawinę, masło, pietruszkę oraz miód. Gotować na małym ogniu ok. 10 min.
Na koniec do sosu z powrotem dodać lina i trzymać na małym ogniu jeszcze ok 10 min. 
Lin, ryba, po francusku
Smacznego 😉
(Visited 397 times, 1 visits today)

Related Post