Quiche z wędzonym łososiem i gorgonzolą

Ten kisz zrobiłam już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu na bloga. Muszę wam powiedzieć, że to była totalna improwizacja, ale wyszła rewelacyjnie.  Gorgonzola nadaje charakterystyczny smak i powoduje, że farsz nie jest mdły, natomiast mięso łososia jest cudownie delikatne. Dodałam jeszcze oliwki i suszone pomidory, bo akurat były w lodówce. Kisz można jeść ciepły lub zimny, ale najlepiej smakuje odgrzewany następnego dnia. 
QUICHE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I GORGONZOLĄ

tarta z wędzonym łososiem i gorgonzolą

przepis na ciasto pochodzi z książki Julii Child Francuski Szef Kuchni

ciasto:
na formę o średnicy 25 cm

  • 2 szklanki mąki
  • 110 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej margaryny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki cukru

nadzienie:

  • biała część pora – długości kciuka, pokrojona w kostkę
  • 4 pomidory suszone
  • 10 oliwek czarnych
  • 3 jajka
  • 1 1/5 szklanki śmietanki 18%
  • 100 g łososia wędzonego
  • pół szklanki pokrojonej w kostkę gorgonzoli
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Następnie dodać wymieszane wcześniej razem wodę, jajko, sól i odrobinę cukru. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.
Przykryć i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na dwie lub całą noc). Tak przygotowane  ciasto można zamrażać.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble. Piec przez ok. 10 min.
Zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
przygotować warzywa: pora, suszone pomidory, łososia i gorgonzole pokroić w kostkę (może być różnej wielkości), oliwki na pół. Następnie podsmażyć pora, suszone pomidory i oliwki na niewielkiej ilości oliwy, by por lekko się zeszklił. Zostawić do przestygnięcia.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, ziołami, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wylać na spód upieczonego ciasta.
Piec w 190 stopniach przez 25-30 min.

tarta z wędzonym łososiem i gorgonzolą

Smacznego! 🙂

(Visited 219 times, 1 visits today)

Related Post