Orzechowy tort z musem czekoladowym

Moja siostra poprosiła mnie, żebym w tym roku to ja zrobiła tort na jej urodziny. Nie było to łatwe, szczególnie ze względu na nasz okropny piekarnik, którego nie umiem wyczuć i orzechy, które prażyłam w nim zupełnie się spaliły. Musiałam szybko znaleźć inny przepis, więc weszłam na niezawodną Kwestię Smaku i tam znalazłam tort dekadencki. 
Ma dwie warstwy biszkoptu, w środku czekoladowy mus, a na zewnątrz krem orzechowy z masła orzechowego posypany cynamonem. Muszę przyznać, że jest to czasochłonne ciasto, ale dosyć proste i przede wszystkim pyszne! 
ORZECHOWY TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM
tort, mus czekoladowy, krem orzechowy, biszkopt, orzechy (ramydada)
  •  biszkopt
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • mus czekoladowy
    • 150 g cukru
    • 3 jajka (oddzielnie żółtko i białko) + 3 żółtka
    • 1 łyżka kakao
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 250 g kuwertury czekoladowej (lub 250 g. gorzkiej czekolady + 100 g masła)
  • krem orzechowy
    • 1/2 szklanki masła orzechowego
    • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
    • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • dodatkowo do dekoracji
    • mielony cynamon
    • orzechy / migdały
    • kakao

Biszkopt: dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę i kakao przesiać. Oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka roztrzepać. Białka ubijać na małych obrotach aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty dodawać po 1 łyżce cukru. Białka ubijać do czasu aż będą sztywne i błyszczące. Następnie po trochu dodawać roztrzepane wcześniej żółtka, czekając aż poprzednia porcja dobrze się wymiesza z białkami. 
Do ubitej piany stopniowo dodawać mąkę z kakao i delikatnie mieszać metalową lub drewnianą łyżką, starając się żeby piana nie opadła (żeby biszkopt po upieczeniu był puszysty).
Ciasto wylać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min. Sprawdzać drewnianym patyczkiem, gdy będzie już suchy – wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy ostygnie przeciąć na dwie części.
Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Przygotować tzw. kąpiel wodną – do garnka wlać wodę i gotować na małym ogniu, a na garnek postawić metalową miskę. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca. Następnie dodać przesiane przez sitko kakao i dobrze wymieszać. Dodać połamaną w kostki kuwerturę lub czekoladę z masłem. Dalej mieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę dodając resztę cukru. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszać pianę z czekoladową masą – najlepiej dodawać pianę do czekolady partiami delikatnie mieszając, by nie opadła.

Tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, w środek wyłożyć mus. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki, by mus zastygł. Drugą część biszkoptu zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschła.
Po kilku godzinach, gdy mus będzie zastygnięty, położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu orzechowego.

Krem orzechowy: Masło orzechowe zmiksować z brązowym cukrem. Stale miksując dodawać śmietankę. Kremem obłożyć tort od góry i po bokach. Wierzch i boki można też udekorować zmielonymi orzechami / migdałami lub ułożyć, tak jak ja, po wierzchu w całości. Tort wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu wierzch obsypać cynamonem lub kakao.

tort, mus czekoladowy, krem orzechowy, biszkopt, orzechy (ramydada)
Smacznego! 🙂
(Visited 381 times, 1 visits today)

Related Post