Kremowa zupa z cukinii

Erasmus w Szwecji? Polecam dla osób, które nie boją się ciemności i zimna. Dziś po raz pierwszy od ponad tygodnia wyszło słońce. Zazwyczaj jest pochmurno – szaro buro i ponuro. Dlatego też mimo, że na ogół nie przepadam za zupami, mam tu na nie wielką ochotę. Razem z Sofią, moją współlokatorką z Hiszpanii, próbujemy poprawić sobie humor i rozgrzać się razem gotując. Tym razem zupa z cukinii z przepisu jej mamy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i tania (co na tutejsze warunki, jest ważnym kryterium).
zuccini soup
  • 4 duże cukinie
  • 1 litr wody
  • 1/2 cebuli (lub jedna mała)
  • 4 łyżki serku Philadelpia
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

do podania:

  • starty ser Grana Padano
  • grzanki

Cukinie obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Następnie do dużego garnka wlać oliwę i podsmażyć cebulę i cukinię. Dodać wodę i łyżkę soli, gotować na małym ogniu aż cukinia będzie miękka (ok 15 min). Następnie wszystko zblendować, dodając serek Philadelphia, pieprz i sól jeśli nadal potrzeba.

Podawać z grzankami i startym Grana Padano.

(Visited 191 times, 1 visits today)

Related Post