Pierniczki imbirowe

Zostawiłam za sobą szwedzką, świąteczną atmosferę – gdzie w każdym oknie wisi wielka podświetlana gwiazda, a domy i balkony są udekorowane świątecznymi lampkami, żeby wrócić do domu na święta. I chociaż śniegu nie ma i atmosfera bożonarodzeniowa nie taka jak zwykle, przygotowania trzeba zacząć. Razem z mamą zaczęłyśmy od pieczenia imbirowych pierniczków. Są chrupiące, puchate i smaczne. W sam raz na wigilię. Po upieczeniu można je też polukrować, żeby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie. 

pierniczki ciasteczka świąteczne

  • 150 g miodu
  • 75 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • szczypta zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 375 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka letniej wody
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

W rondlu podgrzać miód, masło i cukier, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszać z przyprawami i ostudzić.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko i zawartość rondla. Wymieszać. Dodać sodę rozpuszczoną w jednej łyżce letniej wody i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni, ok 10-12 min.

Gdy ostygną można je polukrować.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały.

Smacznego! 🙂

(Visited 126 times, 1 visits today)

Related Post