Kasza bulgur z warzywami

Razem z moją współlokatorką, Sofią, postanowiłyśmy zdrowiej się odżywiać. Po świętach przybrałyśmy trochę na wadze, pogoda sprawia, że jesteśmy leniwe i nie mamy energii. Dlatego też Sofi zapisała się na siłownie a ja postanowiłam pozmieniać trochę naszą dietę. Więcej warzyw i kasz, a mniej makaronów i mięsa. Dzisiejszy przepis opiera się na kaszy bulgur, która powstaje z kilku gatunków pszenicy, jest bardzo pożywna i zdrowa, oraz kolorowych warzyw.

bulgur with vegetables

Składniki dla 4 osób:

  • 1,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1 pomidor
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • 4-5 szklanek gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać warzywa i czosnek. Podsmażać przez ok 5 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Wsypać kaszę i podsmażać przez ok 2 min. Dodać 3 szklanki wody. Wymieszać. Zmniejszyć gaz i nadal mieszać danie do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Dodać przyprawy. Jeśli kasza nadal jest twarda dodawać po trochu kolejne szklanki wody.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
(Visited 2 100 times, 1 visits today)

Related Post