Sałata z serem pleśniowym, oliwkami i suszonymi pomidorami

Jakiś czas temu, zainspirowana przepisem Rynn’s, otworzyłam swoją lodówkę i… bingo! Wszystkie potrzebne mi produkty miałam pod ręką. Sałata jest banalnie prosta do wykonania, natomiast smak jaki daje miodowo-balsamiczny dressing w połączeniu z camembertem i gorgonzolą – nieziemski. Do tego dołożyłam zielone oliwki, suszone pomidory oraz migdały i wyszło pyszne danie na lunch lub kolację (chociaż już międzynarodową sławę ma przesąd o koszmarach po zjedzeniu sera na noc – Busz, Sofia :D).

Bleu cheese salad with olives and dried tomatoes

 

  • Mix sałat (lub twój ulubiony gatunek)
  • 50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola, może być też polski Lazur)
  • pół krążka camembert
  • garść zielonych oliwek
  • 5 dużych suszonych pomidorów
  • pół garści obranych migdałów
sos miodowo-balsamiczny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól/pieprz
Sałatę dokładnie wypłukać i osuszyć. Resztę składników pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać razem w salaterce. Migdały posiekać drobno i podsmażyć chwilę na patelni.
Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie i dodać do sałaty. Wymieszać kolejny raz.
Po wyłożeniu na talerze posypać prażonymi migdałami.
Smacznego 🙂
bleu cheese salad, olives and dried tomatoes
(Visited 197 times, 1 visits today)

Related Post