Pierogi z kapustą i grzybami

Nieczęsto przygotowuje dania kuchni polskiej, a szczególnie teraz, kiedy jestem w Szwecji. Jednak moi znajomi zakochali się w polskich pierogach. Robiłam już ruskie, z soczewicą, a ostatnio z kapustą i grzybami. Zawsze uważałam, że te ostatnie najlepiej robi babcia mojego byłego, ale tym razem prawie udało mi się jej dorównać. Wszyscy się nimi zajadali, więc na prawdę są pyszne. Przepis jest na około 50 pierogów – zależy od tego jaką grubość ciasta i wielkość pierogów lubicie, ja zrobiłam dosyć cienkie ciasto.
pierogi with cabbage and mushrooms

ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta suszonych drożdży
farsz:
  • pół główki świeżej białej kapusty
  • 30 g suszonych podgrzybków lub borowików
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na min 30 min.
Kapustę drobno posiekać. Do dużego garnka włożyć kapustę i zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli i gotować ok 15 min, aż będzie miękka. Po ok 10 min gotowania wlać wodę z suszonych grzybów.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać odsączoną z wody kapustę, smażyć często mieszając. Grzyby dodać w połowie smażenia, razem z solą i pieprzem. Kapusta powinna być miękka i aromatyczna. Odstawić do ostygnięcia.
Suche składniki na ciasto oraz olej wymieszać. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką aby nie wyschło.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować, następnie szklanką wykrawać kółka.
Na każde kółko (w zależności od wielkości) dodać 1-2 łyżeczki farszu. Dokładnie skleić brzegi pierogów. Gotować małe porcje we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 3-5 min.
Podawać ze smażoną cebulką.
(Visited 181 times, 1 visits today)

Related Post