Curry z brokułami i skrzydełkami z kurczaka

Nadszedł ten czas, kiedy to musimy zjeść zapasy, które nagromadziłyśmy w ciągu tych 9 miesięcy w naszej kuchni. Niedługo będziemy musiały pożegnać się z Lund i wrócić do domu. W międzyczasie czekają mnie jeszcze wakacje na Islandii, czego już nie mogę się doczekać. Wypożyczamy samochód i przez tydzień będziemy starały się objechać całą wyspę. Taka wyprawa zdarza się pewnie raz w życiu, więc postaram się czerpać z niej ile się da.
Wracając jednak do curry z brokułami i skrzydełkami z kurczaka, to pomysł na to danie wyszedł całkiem przypadkiem. Jednak okazał się trafiony w dziesiątkę i nawet Sofia, która nie przepada za pikantnymi potrawami zjadła je ze smakiem. Smacznego 🙂
curry with broccoli and chicken wings

Kurczak:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza.
Skrzydełka umyć i przekroić w miejscu łączenia kości i osuszyć.  Czosnek wycisnąć przez praskę do miski, dodać ostrą i słodką paprykę, oliwę oraz sól. Wymieszać. Kurczaka natrzeć dokładnie marynatą. I wstawić do piekarnika na ok 30 min.

Curry:
przepis zaczerpnięty z whiteonricecouple

  • 1/2 cebuli
  • garść różyczek brokuła
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 1/5 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2/3 łyżki miodu
Na patelni podsmaż cebulę i brokuły. Następnie dodaj pastę curry i podsmażaj razem przez ok 1 min. Dodaj mleko kokosowe, sos ostrygowy i miód. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 min.
Podawać z ryżem.
(Visited 202 times, 1 visits today)

Related Post