Kokosowe babeczki z cytrynowym kremem

Uwielbiam ten moment, kiedy kończysz egzaminy i zdajesz sobie sprawę z tego jak nagle dużo masz wolnego czasu. Razem z Camillą, moją koleżanką z Włoch, skończyłyśmy już sesje, natomiast reszta naszych znajomych nadal musi się uczyć. Dlatego też nie wiedząc jak zagospodarować ten wolny czas postanowiłyśmy upiec babeczki dla poprawienia humoru Sofii i Giulii. Babeczki mają delikatny smak kokosa, co daje w połączeniu z cytrynowym kremem połączenie idealne. Smak jest doskonały, jednak musimy popracować więcej nad manualnymi zdolnościami ozdabiania, bo rezultat obecnego dekoratorstwa możecie ocenić po zdjęciach. 🙂

Coconut cupcakes with lemon frosting

Babeczki: (ok 15 sztuk)

przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na babeczkach loveandcupcakesblog.

1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki solonego masła w temperaturze pokojowej (jeśli używasz zwykłego – dodaj szczyptę soli do ciasta)
1 szklanka cukru
3 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka
Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza.
W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
Mikserem ubij masło aż będzie puszyste. Następnie dodaj cukier i ubijaj na średnich obrotach ok 2 min. Po kolei dodawaj po jednym jajku, następnie nasiona wanilii oraz mleczko kokosowe i mleko krowie. Mieszaj do czasu aż składniki się połączą a masa będzie puszysta.
Masę nakładaj do foremek, do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 min.

Krem/lukier:
przepis nieco zmieniony, lecz wzorowany na cookingclassy.

3/4 szklanki solonego masła (jeśli używasz zwykłego – dodaj szczyptę soli do masy)
otarta skórka z 1 cytryny
2 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka śmietany kremówki
Mikserem ubij masło ze skórką cytrynową do czasu aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj 1 szklankę cukru pudru, sok z cytryny i śmietanę. Następnie nadal miksując dodaj pozostały cukier puder. Ubijaj jeszcze ok 4-5 min do czasu aż składniki się dobrze połączą a masa będzie puszysta.

Smacznego! 🙂

Coconut capcakes with lemon frosting

(Visited 162 times, 1 visits today)

Related Post