Quiche z kurkami, cukinią i camembert

Hej! Nie pisałam tutaj dość długo, ale tak na prawdę niewiele też gotowałam. W moim życiu nastały dość duże zmiany. Rok na erasmusie dobiegł końca. Na zakończenie razem z moimi koleżankami poleciałyśmy na Islandię, która była cudowna. Wracając do domu, miałam mini-depresję, było mi źle i strasznie tęskniłam za bezproblemowym życiem w Lund. Wróciłam bez planu na dalszą przyszłość. Po dwóch tygodniach znalazłam jednak pracę, i kolejny raz wyprowadziłam się od rodziców. Teraz mieszkam w moim dawnym mieszkaniu razem z moim kotem Tośkiem. Niestety przez to, że jeszcze nie wbiłam się w rytm osoby pracującej, nie gotuję za dużo, bo wracam super głodna do domu i chcę zjeść coś na szybko. Choć mam nadzieję, że niedługo się przyzwyczaję i będzie już lepiej z moim gotowaniem. Przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale ciągle byłam zabiegana i zapomniałam wstawić.
Tak więc, jest to idealne danie na zakończenie wakacji (teraz już chyba będzie trzeba znaleźć mrożone kurki, albo poczekać na przyszły rok) – quiche z moimi ulubionymi kurkami, trochę żółtej cukinii i ser camembert. Nakarmi 4 głodnych ludzi, albo więcej tych “mniej”-głodnych, i moim zdaniem powinni być zachwyceni.
Quiche with chanterelle mushrooms, zucchini and camembert

Składniki:
ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
farsz:
  • 250 – 300 g umytych i osuszonych kurek
  • 1/3 żółtej cukinii (może być też zielona)
  • pół camembert
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 białej części pora
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Ciasto: masło posiekaj z mąką. Następnie dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć szybko i włóż do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkuj cienko i wyłóż na, nasmarowaną wcześniej masłem, formę do tarty. Widelcem zrób dziurki w spodzie ciasta, co zapobiegnie rośnięciu. Dobrze jest też na wierzch położyć folię aluminiową i wysypać groch/fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, co także powstrzyma ciasto przed rośnięciem. Piec w temperaturze 180 stopni i piec ok 10 min. Następnie zdjąć “obciążenie” i wstawić jeszcze na 5-10 min. Następnie zostawić do wystygnięcia.

Farsz: Cebulę i czosnek i pora drobno posiekać. Podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Dodać kurki (jeśli są duże to przekroić na trochę mniejsze kawałki) oraz posiekaną w kostkę cukinię. Smażyć ok 10 min. W połowie smażenia dodać gałązkę rozmarynu. W międzyczasie roztrzepać jajko i wymieszać ze śmietanką oraz startym Grana Padano, solą i pieprzem. Camembert pokroić w plastry, a listki rozmarynu drobno posiekać. Gdy kurki i cukinia będą gotowe, a ciasto przestygnie nałożyć farsz z patelni na spód tarty, następnie zalać śmietanowym sosem. Na wierzchu ułożyć plastry camembert’a i posypać posiekanym rozmarynem.
Piec przez ok 30 min w 170 stopniach.

Smacznego! 🙂

Quiche with chanterelle mushrooms, zucchini and camembert

(Visited 265 times, 1 visits today)

Related Post