Hummus czyli pasta z ciecierzycy

{English version}

Przeczytałam kiedyś na jednym z blogów, że blog kulinarny bez przepisu na hummus to żaden blog. Tak więc czynię honory, by po bardzo długiej nieobecności tu, mój blog stał się pełnoprawnym blogiem kulinarnym. To oczywiście wszystko żarty – natomiast przepis na hummus jest pyszny, choć bardzo podstawowy. Na pewno poeksperymentuję jeszcze z hummusowymi wariacjami, a na razie możecie się cieszyć smakiem tego.

Większość z was pewnie wie, ale zapewne nie każdy, o czym właściwie jest mowa. A mowa jest o paście z ciecierzycy. Jest to arabskie danie, a w zasadzie zimna przekąska, podawana najczęściej z chlebem pita. Ja jadam najczęściej na drugie śniadanie ze świeżym pieczywem. Pychota – spróbujcie sami 🙂
Z przepisu Leyli Kazim:
  • 400 g ciecierzycy w puszce
  • 5 łyżek Tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 7-8 łyżek lodowatej wody
  • opcjonalnie: ostra/słodka papryka w proszku + natka z pietruszki do dekoracji
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przemyj pod bieżącą wodą. Do malaksera (miksować też można w misce ręcznym blenderem) wrzuć ciecierzycę, dodaj tahini, czosek, sól, sok z cytryny i zimną wodę. Zmiksuj na gładką masę w trakcie dodając powoli oliwę. Przełóż do miseczki, polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, posyp papryką w proszku. Możesz także dodać natkę pietruszki.

Smacznego 🙂

(Visited 333 times, 1 visits today)

Related Post