Grillowany halloumi ze szpinakiem i szparagami

Na bezrobociu przyszedł do mnie wielki głód i wielkie lenistwo. Bezrobotna jestem w połowie, bo generalnie pracuję częściowo u rodziców – polecam Antykwariat Logos, choć teraz mam robić badania i pisać magisterkę więc siedzę w domu. I jestem głodna, i jestem leniwa. Dlatego też mnóstwo przepisów kłębi się gdzieś w notatkach, a w aparacie czekają na ściągnięcie zdjęcia. Ale cóż, bywa czasem tak, że jak się ma za dużo czasu to przelewa się on przez palce. No i tak właśnie mi się przelewa. A to, że jestem ciągle głodna objawia się tym, że ciągle jem. Brzuch mi rośnie, dobrze, że wreszcie przyszła wiosna i można pozajadać się wreszcie owocami i warzywami. Objadam się obecnie szparagami, bo właśnie na nie sezon i do tego krótki. Były więc już tradycyjne z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, była pizza ze szparagami, a dziś otworzyłam lodówkę a tam pustki. Znalazłam za to halloumi, który wcześniej gdzieś się dobrze ukrył. Szparagów mam pod dostatkiem, a szpinak właśnie się kończy. No i stąd właśnie wzięło się to danie. Nie ukrywam, że smakuje idealnie. Pamiętajcie tylko, żeby nic nie solić, bo halloumi sam w sobie jest dość słony. A i zapomniałam o jednym – wszystko zrobicie w mniej niż 10 min.

 

składniki na jedną porcję:
  • 3 plastry sera halloumi
  • kilka dużych liści szpinaku (ja chyba miałam 5)
  • 4 szparagi
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamico
Szpinak umyć i wysuszyć. Szparagi umyć i obciąć końcówki. Ser haloumi pokroić na plastry o grubości mniejszej niż mały palec. 🙂 Patelnię grillową rozgrzać z niewielką ilością oliwy z oliwek. Położyć na niej ser i szparagi. Smażyć ok 2,5-3 min z każdej strony. Zdjąć z patelni by lekko ostygły.
Na talerzu ułożyć szpinak, ser i szparagi. Świetnie smakuje delikatnie skropione sosem balsamico.
(Visited 638 times, 10 visits today)

Related Post