Plukkfisk – zaskakujące danie z Norwegii

Hej! Jak zapewne zauważyliście, spędziłam kilka dni w maju w Bergen w Norwegii. To właśnie tam, w Pingvinen, zjadłam Plukkfisk – tak naprawdę to A. zamówił, i wyglądało to dość dziwnie – taka paciaja, ale smakowało zaskakująco dobrze i różni się od tego, co bym nazwała daniem rybnym. Wczoraj A. poprosił mnie, żeby przygotować Plukkfisk na obiad. Smakowało prawie tak dobrze jak w Norwegii. Jestem wielkim smakoszem ryb, ale to danie jest idealne dla osób, które ryb nie lubią. Jest to mieszanka gotowanej białej ryby, ziemniaków, boczku i beszamelu. Najlepiej smakuje razem ze świeżo upieczonym knäckebröd ze słonym masłem. Och mniam!

plukkfisk - fish dish norway

  • 600 g białej ryby (użyłam płatów dorsza i leszcza)
  • 300-400 g ziemniaków
  • 1 duża cebula – posiekana w kostkę
  • olej lub masło
  • sól + pieprz
  • 100-150 g boczku – pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki bulionu (może być również woda)
  • pietruszka do przybrania

sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Obrać ziemniaki i ugotować do miękkości. W międzyczasie ryby posolić, popieprzyć i włożyć do garnka z ciepłym już bulionem/ wodą. Gotować około 15 minut. Gdy ostygnie sprawdzić czy nie pozostały żadne ości. Gdy ziemniaki są gotowe rozgnieść je w prasce do ziemniaków. Na patelni delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i boczek aż cebula się zeszkli. W tym samym czasie przygotować sos beszamelowy: stopić masło i dodać mąkę. Gdy mąka wchłonie masło – dodać mleko i mieszać aż się połączą i sos zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową i sól do smaku.

Gdy cebula i boczek są gotowe na patelnię dodać rybę, ziemniaki i sos beszamelowy. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby przyprawić. Udekorować świeżą pietruszką.

Podawać z knäckebröd ze słonym masłem.

Smacznego 🙂

(Visited 2 375 times, 1 visits today)

Related Post