Kotlety z marchewki i kaszy gryczanej

Upał daje się we znaki, w lodówce jakieś mięso, ale zupełnie ochoty na nie brak. Zostało mi za to sporo niepalonej kaszy gryczanej z obiadu sprzed 2 dni i zaczęłam kombinować. Marchewek też mam sporo, choć do tego przepisu potrzebne były 2. I tak się złożyło, że Jadłonomia miała przepis na wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki – aż mi ślinka poszła. Myślałam o burgerach, ale bułek w domu brak, a piec samej mi się nie chciało. Stanęło na kotletach i sałatką z pomidora, ale jest pysznie. Zamiast kaszy jaglanej użyłam tej z lodówki – gryczanej niepalonej.

Znacie ją? Jako dziecko nie znosiłam kaszy gryczanej, tej doskonale wszystkim znanej – palonej, brązowej. Biedni moi rodzice, którzy jedli ją dość często (albo takie miałam wrażenie), a ja jej tknąć nie chciałam. Jakiś rok temu mama znalazła kaszę gryczaną NIEpaloną – jest szarawa i nie ma tego smaku, który mi wcześniej tak nie pasował. Warto spróbować jeśli tak jak ja, nie mogliście się przekonać do jedzenia jej. A jest bardzo zdrowa i pełna składników odżywczych i witamin.

Także tak, będzie to przepis na wegańskie kotlety z marchewki i kaszy gryczanej, opierający się na przepisie wspomnianej już wcześniej Jadłonomii, ale z drobnymi modyfikacjami.

vegan patties from carrot and buckwheat

Składniki (12 kotlecików):

  • 2 szklanki startej marchewki (ok 2-3 średnie marchewki)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej nieprażonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia cebuli
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i pieprz ziołowy

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju aż stanie się szklista. Wszystkie składniki przełóż do miski i wszystko wymieszaj. Jeśli składniki będą zbyt suche dodaj więcej oleju (jeśli zbyt mokre – więcej mąki).

Spróbuj i w razie potrzeby dopraw mocniej do smaku.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Z powstałej masy formuj kotlety i piecz je 20-25 min. W połowie czasu pieczenia kotlety przewróć na drugą stronę.

Ja zjadłam je z prostą sałatką z pomidorów, ale równie dobrze możecie za radą Jadłonomii użyć ich do vegeburgerów 🙂

vegan patties from carrot and buckwheat

(Visited 891 times, 1 visits today)

Related Post