Szpinakowy makaron z cukinią i wędzonym łososiem

Makarony to chyba jedne z moich ulubionych dań, ale nudno jest jeść ciągle swój nr 1 – makaron ze świeżymi pomidorami i bazylią. A., natomiast chyba najbardziej lubi makaron z wędzonym łososiem i tak też miał wyglądać nasz obiad, ale ponieważ mama przywiozła mi od wujka mnóstwo cukinii, postanowiłam przepis lekko odświeżyć i dodać cukinię właśnie. Tak powstał szpinakowy makaron z cukinią i wędzonym łososiem. Jest to danie idealne na obiad w tygodniu, bo zrobienie go zajmuje nie więcej niż 20-30 min i nie potrzeba żadnych udziwnionych przypraw czy niezwykłych umiejętności. Zatem zapraszam do spróbowania 🙂

szpinakowy makaron z wędzonym łososiem i cukinią

Składniki:

  • 200-300 g. szpinakowego tagliatelle (albo innego makaronu szpinakowego)
  • 1 średnia cukinia
  • 150 g. wędzonego łososia
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pół małej cebulki
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garstka podprażonych płatków migdałowych (*opcjonalnie)

Makaron ugotować we wrzącej, posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Cukinię pokroić w paski (najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw), pozostawiając środek z pestkami. Jeśli paski są za grube – przekroić wzdłóż na pół. Wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody i gotować 1-2 min. Odcedzić.

Drobno posiekać cebulę i dusić na małym ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Uważać, żeby się nie przypaliła. Dodać cukinię i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Po kilku minutach dodać śmietankę. Mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać listki bazylii i odcedzony, ugotowany makaron. Wszystko wymieszać i voila! Gotowe 🙂 Możecie posypać podprażonymi płatkami migdałowymi – fajnie chrupie!

Smacznego!
A jaki jest wasz ulubiony makaron?

(Visited 594 times, 1 visits today)

Related Post