Ramen Miso – przepis na domowy japoński rosół

Mam nadzieję, że nie wszyscy zapomnieli, że ten blog istnieje. Pochłonęła mnie praca, do tego stopnia, że A. przejął pałeczkę i w tygodniu to on gotuje. A muszę przyznać, że wychodzi mu to coraz lepiej i jestem z niego mega dumna. Niedługo uczeń przerośnie mistrza. Mnie złapała grypa, więc wreszcie mam chwilę czasu na bloga. Zastanawiałam się jakim przepisem mogę się z Wami podzielić i… będzie to przepis na ramen miso. W sam raz na grypę, szkoda, że nasz jedliśmy 2 tygodnie temu i nie bardzo mam siłę zająć się obiadem, bo w innym wypadku dziś na obiad też byłby ten piękny japoński rosół o głębokim smaku i z mnóstwem dodatków. Naczytałam się mnóstwa przepisów odnośnie tego jak zrobić ramen i w końcu z wielu stworzyłam po swojemu swój. I było warto, jest pyszny i tak naprawdę łatwy w przygotowaniu – potrzebuje tylko długiego czasu gotowania – im dłużej tym zresztą lepiej, tak samo jak z naszym polskim rosołem 🙂

Ramen Miso przepis | Ramydada

Składniki:

na bulion:

  • ogon wieprzowy
  • wołowa porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 3l wody
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego

dodatki:

  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 1 czerwona papryka
  • szczypior
  • makaron Udon
  • 1 arkusz nori
  • pieczarki (jeśli macie grzyby mun to nawet lepiej – nam gdzieś zaginęły)
  • na co macie ochotę – marchewka, por, imbir, pędy bambusa, kiełki fasoli mung
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4  łyżki pasty miso

zalewa do jajek:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki sake lub wódki
  • 3 plasterki imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy aż zawrzeje. Wylewamy wodę, zalewamy mięso ponownie, dodajemy obrane warzywa, opaloną nad palnikiem cebulę, i przyprawy. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Gotowy bulion przecedzić i ostudzić tak, by zebrać nagromadzony z wierzchu tłuszcz.

Ugotowane na półtwardo jajka obrać i włożyć na kilka godzin do zalewy.

Przed podaniem ramen podgrzać, dodać 4 łyżki miso i wymieszać.

Dodatki do ramenu pokroić w cienkie plastry. Makaron wyłożyć na talerze, dodać przekrojone na pół jajko oraz to na co macie ochotę. Dodać po łyżeczce oleju sezamowego. Następnie zalać wszystko bardzo ciepłym bulionem. I to tyle. 🙂
Powinno Was rozgrzać.
Smacznego 🙂

(Visited 695 times, 1 visits today)

Related Post