Pieczony łosoś z migdałami

Rany, rany, wieki mnie tu nie było. Ale myślę, że to już czas na wielki come back. Działo się przez ten czas mnóstwo rzeczy. A z ostatnich nowości postanowiliśmy zostać drugi raz kocimi rodzicami, więc mamy teraz na głowie rozpieszczonego 7-letniego leniwego jedynaka, i pełnego energii 2 miesięcznego brzdąca. Jest wesoło. Jak powiedziała moja mama “nie miała baba kłopotu…” 🙂

No więc leżę właśnie na kanapie obłożoną kocami, żeby młody nie zahaczał się cały czas. Tosiek leży mi na piersi, więc nie do końca widzę klawiaturę, a Tymon zaczepia nas z góry. 

A jeśli chodzi o przepis na łososia to jest bardzo prosty, a pyszny – sam łosoś będzie piekł się w piekarniku 10-15 min, w zależności od kawałka. Najważniejsze, żeby był świeży – mrożony, co oczywiste, nie będzie smakował aż tak dobrze. Ja bawiłam się w wyfiletowanie 2 kg łososia. Wyszło nieźle. 🙂

pieczony łosoś

Składniki:

  • 2 kawałki filetów z łososia ze skórą (2x 125-150 g)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków z migdałów
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka milonego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzać do 180℃ (termoobieg). Łososia umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne naoliwić. Na dno położyć plasterki czosnku a na nich położyć filety skórą do dołu. Wierzch ryby posypać imbirem, polać sosem teriyaki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku ok 10 – 15 min, w zależności od grubości kawałka łososia.

Smacznego 🙂

Ja rybę podałam z puree ziemniaczanym i pieczonymi pomidorami i cukinią.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Related Post