Rewelacyjne curry z dyni i pomidorów

 Dynia, dynia, dynia. Wszędzie dynia. Na facebooku dynie, na instagramie jest jeszcze więcej. Zupę dyniową chyba już każdy w  tym roku gotował. Przychodzi jesień i tak trudno oprzeć się przed zakupem dyń. Więc już od jakiegoś miesiąca te dynie jakoś zajadamy w różnych wariacjach. Tym razem wyszło się idealnie dlatego też dzielę się z Wami przepisem na curry z dyni i pomidorów.

Curry z dyni i pomidorów

(porcja dla 4-5 osób)

  • pół małej dyni hokkaido, wielkości ludzkiej głowy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 350 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml  pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • 300 g ryżu (opcjonalnie) lub chlebki naan

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju w głębokiej patelni, dodać pastę curry. Po chwili dodać dynię i podsmażać ok 2 minuty. Następnie zalać wszystko mlekiem kokosowym i gotować ok 10 min, aż dynia stanie się miękka. W między czasie ugotować ryż. Gdy dynia stanie się miękka, połowę zblendować, a następnie dodać pomidory. Posolić do smaku i gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu.

Ciecierzycę odsączyć. Na małej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać ciecierzycę oraz curry i ostrą paprykę i czosnek. Podsmażać kilka minut aż ciecierzyca stanie się lekko chrupka, ale nie spalona.

Curry posypać z wierzchu ciecierzycą oraz liśćmi świeżej kolendry.

Smacznego! 🙂


(Visited 53 times, 1 visits today)

Related Post