Wegański mus czekoladowy

Nie ma nic lepszego od znalezienia zdrowej i pysznej alternatywy od spożywania produktów odzwierzęcych. I może brzmię trochę jak hipokrytka, bo przecież za dobrą kaczkę albo niedzielną jajecznicę dałabym się pochlastać, ale zawsze cieszę się kiedy bez problemu mogę zastąpić “typowe” jedzenie wersją wege czy wegan. A jak okazuje się, że ta alternatywna wersja smakuje lepiej to trzeba dzielić się z nią ze światem.

Generalnie jestem wielką fanką Marty Dymek z Jadłonomii i wiele jej przepisów na stałe zagościło w naszej kuchni. A na mus czekoladowy trafiłam kiedyś przypadkiem z Agatą, moją best foodie ❤️, jak wybrałyśmy się po pracy na jakiś event pod teatrem powszechnym z menu Marty Dymek. Napaliłyśmy się na zjedzenie zupełnie czegoś innego, ale zabrakło, więc zadowoliłyśmy się tatatarem z suszonych pomidorów (btw. Jest super!) i właśnie musem czekoladowym, o którym gadałyśmy w pracy chyba do końca tygodnia.

Cała tajemnica musu to magiczna aquafaba, czyli woda z gotowanej ciecierzycy. Odkąd znam tę magiczną sztukę, nigdy nie wylewam płynu po zużyciu soczewicy ze słoika czy z puszki. Aquafaba została odkryta zupełnie niedawno, bo dopiero w 2014 roku. Okazało się, że ma podobne właściwości co białko jajka – można z niej ubić sztywną pianę – szybko stała się więc zbawieniem dla wegan, którzy z zasady jajek nie używają. Od 4 lat więc mogą cieszyć się zarówno bezą jak i czekoladowym musem.

Jeśli boicie się surowego białka, lub przeszkadza Wam jego smak, aquafaba będzie idealnym rozwiązaniem, ponieważ jej smak jest neutralny. Jest ekstra!

Wegański mus czekoladowy

(4 porcje)

Składniki:

  • 150 ml aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • szczypt soli
  • dżem malinowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pozostawić, by lekko ostygła ale nie stwardniała – musi nadal być płynna, ale nie gorąca bo inaczej piana osiądzie.

W międzyczasie ubić na sztywno pianę z aquafaby. Dodać szczyptę soli.

Następnie delikatnie mieszając pianę wlewać czekoladę.

Do małych miseczek włożyć po łyżeczce dżemu malinowego i zalać musem. Odstawić na min godzinę do lodówki.

Smacznego!

(Visited 47 times, 1 visits today)

Related Post