Przepis w garze – portal w duchu zero waste

Zawartość paczki z przepisem na Orientalnego kurczaka ze szpinakiem mojego autorstwa.

Jakiś czas temu poinformowałam Was na facebooku o portalu Czerwony Fartuch – dużo i szybko zmian nastąpiło i portal zdążył zmienić już nazwę na Przepis w Garze. O co chodzi i co to za strona?

Jednym z pomysłodawców Przepisu w Garze jest mój kolega z przedszkola – Karol, który napisał do mnie ok roku temu i zaproponował współpracę. Sporo czasu minęło do launchu jego strony, ale jest! I już wyjaśniam o co chodzi.

Na stronie przepiswgarze.pl znajdziecie przepisy od różnych blogerów (moich przepisów jest kilkanaście albo i więcej). Jeśli macie ochotę coś ugotować, ale nie macie czasu iść na zakupy, nie chce wam się, albo po prostu latanie po sklepach w poszukiwaniu składników to nie wasza bajka to jest to portal dla Was. Na stronie wybieracie interesujący Was przepis, zamawiacie, a następnego dnia idealnie odmierzone składniki lądują pod Waszymi drzwiami, dowiezione przez kuriera samochodem-chłodnią i możecie zaczynać gotowanie!

Tak wygląda paczka od “Przepis w garze”

Cała paczka zostaje zapakowana w piękne tekturowe pudełko, więc może być też świetnym prezentem. A składniki w środku zapakowane są w bioplastik – czyli PLA. Jest to “plastik” wytworzony z roślin (z kukurydzy lub trzciny cukrowej), które rosnąc produkują tlen, pochłaniają dwutlenek węgla i ograniczają globalne ocieplenie. Dodatkowo jest w 100% biodegradowalny.* Składniki leżą na naturalnej wełnie drzewnej, przepis wydrukowany jest na papierze czerpanym, a całe pudełko zaklejone jest papierową taśmą. Cały unboxing mojego pudełka możecie znaleźć w wyróżnionych na moim profilu na instagramie: @ramydada

Ta inicjatywa to świetna sprawa w duchu #ZeroWaste, ponieważ dostaniecie idealnie odmierzoną porcję, więc nic się nie zmarnuje. Nie będziecie musieli zastanawiać się co zrobić ze zbyt dużą ilością ryżu, którą ugotowaliście. Teraz otrzymacie idealnie odmierzoną porcję. Wiecie, że to ważne? Jesteśmy na 5 miejscu w UE pod względem marnowania żywności. To mega obciach i wielka szkoda, bo mnóstwo ludzi, nie tylko na świecie, ale też w Polsce nie ma co jeść. A podobno statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok 235 kg jedzenia. To przerażające liczby. Razem z A. staramy się wykorzystywać wszystko co mamy w lodówce – oczywiście zdarza nam się coś wyrzucić, ale nie jest to częste.

Więcej strasznych danych o marnowaniu jedzenia znajdziecie np. w tym artykule: klik

Dodatkowo, wiecie, że termin przydatności do spożycia nie oznacza, że po tym terminie coś do jedzenia się nie nadaje? Należy odróżnić dwa sformułowania: “należy spożyć do” i “należy spożyć przed”. Nie oznaczają tego samego i nie zawsze trzeba wyrzucić produkt jeśli przekroczy tę datę. Więcej o tym przeczytacie np. tu: klik. Ja potrafię zjeść jogurt 2 tygodnie po terminie przydatności i nic mi nie jest. Zawsze jednak próbuję czy nie jest zepsuty przed zjedzeniem całego. Jeśli był przechowywany zgodnie z zaleceniami, to najczęściej jest w porządku. Namawiam Was do spróbowania produktów, które są już po terminie – nie musicie ich jeść, chociaż powąchajcie, sprawdźcie konsystencję – mogą okazać się w porządku.

A jeśli zostało Wam zbyt wiele jedzenia np. po świętach lub po imprezie to w dużych miastach działają Jadłodzielnie – czyli miejsca, w których można oddać nadmiar jedzenia, a osoby potrzebujące mogą z nich skorzystać. W Warszawie społeczne lodówki znajdziecie już w 13 miejscach. Sprawdźcie profil Foodsharing Warszawa.

Wracając do Przepisu w garze to moim zdaniem jest to idealnie wstrzelona w czasie inicjatywa nawiązująca do zdrowego i świadomego życia. Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami, a obok mnie swoją kuchnię proponują Jakub Kuroń, Jakub Zieliński i Agata Dominiak. Chodźcie i gotujcie, bo gotowanie jest fajne 🙂

* tu pojawia się pewien problem, ponieważ nasz system gromadzenia odpadów nie został jeszcze przystosowany do obróbki bioplastiku, zamiast kompostowany zostaje spalony, odzyskując energię, co nadal jest to bardziej eko niż zwykły plastik zalegający na wysypiskach śmieci.

Wpis powstał we współpracy z portalem www.PrzepiswGarze.pl

(Visited 123 times, 1 visits today)