Domowa szarlotka

Ciasto z dzieciństwa, którego zapach rozprzestrzeniał się do mojego pokoju, kiedy mieli przyjechać goście, a smak rozpływał się w ustach? Szarlotka mojej mamy. Mama jest mistrzem w robieniu szarlotki i ciągle staram się jej dorównać. Ostatnio chyba mi się udało.

Zapraszam na Domową Szarlotkę Mamy
  • ciasto kruche
    • 500 g mąki (niecałe 3 szklanki)
    • 300 g masła (musi być zawsze więcej niż połowa mąki)
    • 100 g cukru pudru (ponad połowa szklanki)
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
  • nadzienie
    • 5 jabłek
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • cukier trzcinowy (w zależności jak kwaśne są jabłka i jak słodko lubimy jeść – ja dałam ok 1 łyżkę) – może być też biały
    • ok 125 ml wody (pół szklanki)
  • dodatki
    • garść zmielonych orzechów
    • cukier puder
Użyta blacha miała wymiary 21×21, co spowodowało, że użyłam wyłącznie połowy przygotowanego ciasta, natomiast jabłek starczyło idealnie, więc jeśli będziecie używać większej blachy, to bez problemu starczy wam ciasta, jednak użyjcie większej ilości jabłek.
Ciasto:
Przesianą mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z masłem. Gdy się w miarę połączą dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze jabłka nie próbowały uciec bokiem 🙂
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać fasolą (grochem lub solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.
Nadzienie:
Jabłka obrać i wykroić łupiny. Pokroić na kawałki (im mniejsze tym szybciej jabłka się rozpadną) i wrzucić do garnka. Dolać wodę – ma być jej na ok połowę wysokości jabłek. Dosypać cynamon i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka się już rozpadną, ale będą bardzo płynne – zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień, aby woda wyparowała. Sprawdzić czy są wystarczająco słodkie – jeśli nie dosłodzić cukrem. Mieszać aby się nie przypaliło. Gdy już będą gotowe lekko wystudzić.
Szarlotka:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Na upieczone kruche ciasto wysypać zmielone orzechy, które wciągną wilgoć i sprawią, że ciasto nie nasiąknie i będzie nadal kruche. Następnie wyłożyć ugotowane jabłka. Z resztki surowego ciasta, które  pozostało uformować długie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta (lub inny wzór). Piec aż się zrumieni. 
Gdy ciasto wystygnie wierzch posypać cukrem pudrem.

Bardzo dobrze smakuje podana na ciepło razem z lodami waniliowymi.
Smacznego! 😉

(Visited 133 times, 1 visits today)