Duszona wieprzowina i śląskie kluski

Kupiłam niedawno bardzo dużą paczkę pieczarek i musiałam się ich wreszcie pozbyć, więc do wszystkiego starałam się je dorzucać. Pieczarki nie są moimi faworytami jeśli chodzi o grzyby, też dla mnie oprócz wyglądu nie mają wiele wspólnego z podgrzybkami czy borowikami, które są pyszne i pięknie pachną. Ale jak się nie ma co się lubi… używa się pieczarek, a dodatkiem są pyszne kluski z przepisu mojej babci ślązaczki. Mniam!  Dlatego też na stole wylądowała bardzo dobra…

Duszona wieprzowina z pieczarkami podana z kluskami śląskimi

  •  mięso
    • 5 plastrów schabu
    • pół dużej cebuli (albo jedna mała)
    • ok 10 średniej wielkości pieczarek
    • listek laurowy
    • sól, pieprz
  • kluski śląskie
    • 4 ziemniaki
    • 1 jajko
    • mąka ziemniaczana
Mięso: jeżeli schab jest gruby to lekko utłuc tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą i pieczarkami pokrojonymi w ćwiartki podsmażyć na patelni, gdy cebula się zeszkli zalać niecałą szklanką wody, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem ok 20-35 min (ma wytworzyć się cebulowo-pieczarkowy sos).
Kluski śląskie:  ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (a nawet lepiej trochę je rozgotować). Rozgnieść i podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle, by się wyrównała z pozostałymi ziemniakami. Następnie dodać jajko i wyjętą wcześniej część ziemniaków i wymieszać. Następnie lekko zagnieść w garnku. 
Formować kulki z dziurką w środku.
Wrzucić do osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia gotować jeszcze ok 2 min. 
Smacznego! 😉
(Visited 914 times, 1 visits today)