mazurki mam!

Wielkanoc bez mazurka obejść się nie może. Ja stawiam na takiego z kruchego ciasta z czekoladową polewą z migdałami i suszonymi owocami na wierzchu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Na święta bożego narodzenia czekam z niecierpliwością na ciasteczka i makowca babci, natomiast na wielkanoc na stole króluje mazurek.

Tradycyjny mazurek mój


  • ciasto
    • 500 g mąki krupczatki
    • 300 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 5 żółtek
  • polewa
    • 400 g kuwertury (jeśli nie macie to czekolada deserowa)
  • dodatki
    • wedle uznania, ja miałam płatki migdałów, kandyzowane owoce, suszone morele
ciasto: mąkę, masło i cukier puder połączyć, dodać żółtka i zagnieść. Wstawić do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i nakładać na blachę zostawiając ranciki, żeby czekolada nam się nie wylała. Piec w 250 stopniach. Następnie wystudzić. 
polewa: kuwerturę rozpuszczać w kąpieli wodnej aż będzie płynna. Wylać na wystudzone ciasto i szybko dekorować. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego! 🙂

(Visited 192 times, 1 visits today)