Pieczone kurczę w miodzie

Gdy za oknem zima nie odpuszcza, a choroba się do nas dobiera najlepsza jest woda z miodem i cytryną. Miód znano i ceniono już w Starożytnym Egipcie, ja jednak nie będę skupiać się tutaj na właściwościach pielęgnacyjnych skóry, a na tych leczniczych i smakowych. Jest wiele rodzajów miodu – zaczynając od tych najbardziej powszechnych jak np. lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy dochodząc do gryczanego, rzepakowego i wielu innych. Dobry miód (zresztą jak wiele innych produktów) to taki wytwarzany przez małą, domową pasiekę. Bez problemu da się rozpoznać miód przemysłowy od tego prawdziwego – przede wszystkim gęstością i płynnością. Prawdziwe, dobre miody krystalizują się i stają się gęste. Przemysłowy miód, kupowany w sklepie zazwyczaj jest płynny i przezroczysty. 
Będąc dzieckiem nie chciałam słyszeć o jedzeniu takiego “gluta”, rodzice musieli specjalnie kupować mi miód w supermarkecie, który był leisty i w kolorze złota. Z wiekiem jednak przekonałam się do tego pasiecznego i za żadne skarby nie wymieniłabym go na nic innego. Mam to szczęście, że miody dostaję z zaufanego źródła (od znajomych rodziców, lub też dziadka przyjaciółki). Ale bywając w sklepach ze zdrową “eko” żywnością czy też w małych warzywniakach na pewno uda wam się trafić na bardzo smaczne, dobre i zdrowe miody.
Jeśli macie już taki miód w szafce proponuję przygotować
  Pieczone kurczę w miodzie

  • mięso:
    • 4 podudzia z kurczaka
    • 4 łyżki miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oliwy
    • łyżeczka ostrej papryki
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z ćwiartki cytryny
  • ziemniaczki:
    • 5 sporych ziemniaków
    • 2 łyżki tymianku
    • olej
mięso: 
Miód, sos sojowy, oliwę, czosnek, paprykę i sok z cytryny wymieszać w misce aż do połączenia się składników. W marynatę włożyć udka, polewając je także od góry i wstawić do lodówki na min. 30 min. 
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
ziemniaczki: 
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w ćwiartki (lub nawet mniejsze kawałki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ziemniaki równo rozmieścić na blasze i polać odrobiną oleju. Posypać solą i tymiankiem.
Smacznego 😉
(Visited 120 times, 1 visits today)