słodko-kwaśny pieczony kurczak

Jeśli macie ochotę na chińszczyznę, to proponuję zrobić samemu kurczaka słodko-kwaśnego. Jest dużo smaczniejszy niż zakupiony w barze a też będziemy wiedzieć co tak na prawdę w nim jest. 
Kurczak słodko-kwaśny

pomysł zaczerpnięty z: sixsistersstuff

  • mięso
    • podwójna pierś kurczaka
    • 250 g mąki kukurydzianej (1 szklanka)
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • olej sezamowy
  • sos słodko-kwaśny
    • 250 g cukru (1 szklanka)
    • 4 łyżki ketchupu
    • 125 ml octu jabłkowego (1/2 szklanki)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • warzywa (opcjonalnie)
    • 2 plastry ananasa (może być z puszki)
    • pół czerwonej papryki
    • garść kiełków fasoli mung
    • cebula dymka
    • 2 łyżki octu winny
  • 200 g ryżu
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. 
Mięso:

Piersi pokrój na małe kawałki i posyp solą i pieprzem. Jajka rozbełtaj w misce, do drugiej wsyp mąkę. Maczaj kurczaka najpierw w mące, a potem w jajku.
Rozgrzej olej i smaż kurczaka na średnim ogniu aż panierka będzie złocista.
Następnie włóż mięso do żaroodpornego naczynia.
Sos słodko-kwaśny:
W misce wymieszaj cukier, ketchup, ocet, sos sojowy i sól czosnkową.
Sosem zalej kurczaka i piecz ok godzinę w piekarniku – mieszaj co ok 20 min, żeby sos otoczył mięso z każdej strony.
Warzywa:
Ananasa pokrój w kostkę, paprykę w paski a cebulę w plastry. Podsmażaj na patelni (na oleju sezamowym) cały czas mieszając, żeby warzywa nie puściły soku i były chrupiące. Po kilku minutach dodaj ocet i smaży jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Dodaj i wymieszaj z sosem na ostatnie 15 min pieczenia kurczaka.
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Smacznego! 😉

(Visited 620 times, 1 visits today)