Co upiec jeśli mamy niewiele czasu a przypadkiem w lodówce znajdujemy zagniecione kruche ciasto? Ja postanowiłam zaszaleć i zrobić tartę. Wyglądała dość niespotykanie, ponieważ była w kolorze fioletu, jednak goście szybko się na nią rzucili.
Jeśli chcecie wprowadzić trochę koloru do waszych potraw to proponuję
FIOLETOWĄ TARTĘ
(zainspirowana różanym mazurkiem z Kwestii Smaku)
- kruche ciasto (przepis na dwie porcje)
- 500 g mąki (niecałe 3 szklanki)
- 300 g masła (musi być zawsze więcej niż połowa mąki)
- 100 g cukru pudru (ponad połowa szklanki)
- 3 żółtka
- szczypta soli
- nadzienie
- 250 g serka mascarpone
- 200 g (lub mniej) dżemu z owoców leśnych albo innego
- dodatki
- ok 100 g prażonych migdałów
ciasto: Przesianą mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z masłem. Gdy się w miarę połączą dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze nadzienie nie próbowało uciec bokiem 🙂
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać fasolą (grochem lub solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.
nadzienie: Serek mascarpone wymieszać na gładką masę razem z dżemem. Wylać na wystudzone ciasto. Posypać uprażonymi wcześniej migdałami.
Przechować w chłodnym miejscu.
Smacznego! 😉
(Visited 234 times, 1 visits today)