Tarta w kolorze fioletu

Co upiec jeśli mamy niewiele czasu a przypadkiem w lodówce znajdujemy zagniecione kruche ciasto? Ja postanowiłam zaszaleć i zrobić tartę. Wyglądała dość niespotykanie, ponieważ była w kolorze fioletu, jednak goście szybko się na nią rzucili.
Jeśli chcecie wprowadzić trochę koloru do waszych potraw to proponuję 
FIOLETOWĄ TARTĘ
(zainspirowana różanym mazurkiem z Kwestii Smaku)

  • kruche ciasto (przepis na dwie porcje)
    • 500 g mąki (niecałe 3 szklanki)
    • 300 g masła (musi być zawsze więcej niż połowa mąki)
    • 100 g cukru pudru (ponad połowa szklanki)
    • 3 żółtka
    • szczypta soli
  • nadzienie
    • 250 g serka mascarpone
    • 200 g (lub mniej) dżemu z owoców leśnych albo innego
  • dodatki
    • ok 100 g prażonych migdałów


ciasto: Przesianą mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z masłem. Gdy się w miarę połączą dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze nadzienie nie próbowało uciec bokiem 🙂
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać fasolą (grochem lub solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.
nadzienie: Serek mascarpone wymieszać na gładką masę razem z dżemem. Wylać na wystudzone ciasto. Posypać uprażonymi wcześniej migdałami. 
Przechować w chłodnym miejscu.
Smacznego! 😉


(Visited 165 times, 1 visits today)