Wieprzowina z ryżem i papryką

Trochę niespodziewanie wpadły do mnie głodne koleżanki. Trzeba było szybko coś przygotować, a w lodówce za dużo nie było. Postanowiłam zrobić coś na szybko, żeby było smacznie i z tego co miałam w lodówce. Przepis podaję dla 3 osób, mimo, że byliśmy we 4. Jednak nie byliśmy w 100% najedzeni, więc myślę, że będzie to jednak porcja dla 3 osób 🙂

Wieprzowina z ryżem i papryką (dla 3 osób)

  • mięso
    • 4 plastry schabu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 2 łyżki masła
  • ryż
    • 2 torebki dzikiego ryżu
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    • sól
    • łyżeczka sosu sojowego
  • warzywa
    • 1 czerwona papryka
    • 1 czerwona cebula
    • garść szczypiorku
    • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa:
Pokroić w kostkę cebulę a paprykę w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć krótko w wysokiej temperaturze, ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Mieszać (inaczej warzywa puszczą sok i nie będą chrupiące). Dodać ocet winny. Zmniejszyć ogień i dodać ok 2 łyżki oliwy. Zostaw na ok 3 minuty. W tym czasie posiekaj szczypiorek i dorzuć go na patelnię. Wymieszaj i zdejmij warzywa z patelni.
Mięso:
Kotlety natnij lekko z obu stron, posól i popieprz. Przyprawy wklep w mięso. Rozgnieć (nieobrany) czosnek – najwygodniej położyć na nim płasko nóż i przycisnąć. Na rozgrzaną patelnię położyć mięso oraz czosnek. Gdy się podsmaży odwrócić na drugą stronę dodać masło i posypać tymiankiem. Rozpuszczonym masłem polewaj wierzch mięsa, żeby było soczyste. Zdejmij z patelni.
Ryż:
Ugotowany ryż wrzuć na patelnię z oliwą. Dodaj przyprawy: papryki, pieprz i sól. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj warzywa i wymieszaj.

Mięso pokrój na kawałki i kładź na podsmażonym ryżu. Gotowe.

Smacznego 😉

(Visited 239 times, 1 visits today)