cheddar z indykiem, indyk z cheddarem

Przepis znalazłam kiedyś buszując po Pintereście. Można powiedzieć, że było to pierwsze danie mięsne, które zjadłam w całości i ze smakiem po prawie 8 letniej przerwie w jedzeniu mięsa. Jest chrupiący, serowy i pyszny. Rewelacje na talerzu 🙂
Chrupiący indyk zapiekany z serem cheddar
przepis pochodzi z bloga Jamie cooks it up

  • pierś z indyka (może być też podwójna pierś z kury)
  • paczka słonych krakersów (może być też bułka tarta wymieszana z solą)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Krakersy zblendować.
Przygotować 3 miski – wsypać starty ser, krakersy, mleko. Do krakersów dosypać soli i pieprzu.  
Maczać mięso najpierw w mleku, serze i na końcu w krakersach. 
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać pietruszką. 
Piec w 200 stopniach przez ok 35 min.
Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami – przepis tu, oraz posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego! 🙂

(Visited 488 times, 1 visits today)