jajecznica nie zawsze ta sama

Minęły już trzy tygodnie od świąt wielkanocnych, więc możemy z czystym sumieniem powrócić do jedzenia jajek. Jeśli jaja na śniadanie to na miękko, na twardo lub jajecznica (no i oczywiście angielskie śniadanie – sadzone jajko z bekonem). Ja najczęściej wybieram jajecznicę, ponieważ można ją zrobić na wiele różnych sposobów. Uwielbiam ją np. z kurkami. Jeśli jednak nie jest pora na grzyby, to wtedy do jajek dodaję suszone pomidory. Smak jest rewelacyjny. Polecam! 🙂

 JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI


porcja dla dwóch osób:

  • 6 jajek
  • 4-5 suszonych pomidorów (z zalewy – nie suchych)
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. W między czasie pokroić pomidory w małe kawałki i dodać na patelnię. Kiedy cebula będzie szklista dodać jajka, oregano, sól, pieprz i mieszać aż będzie odpowiednio ścięta. Podawać od razu ze świeżym pieczywem posmarowanym grubo masłem.
Smacznego! 🙂

(Visited 208 times, 1 visits today)