Słodki schab śliwkowy

Jak już kiedyś wspominałam jestem wielką fanką mięsa przyrządzanego na słodko. Pieczona kaczka z jabłkami to danie na specjalne okazje i smakuje najlepiej na świecie, jeśli jest przygotowana przez moją mamę. Przepis na kurczaka w miodzie już wam prezentowałam. Tym razem na moim stole wylądowało pół kilograma schabu. Postanowiłam więc przygotować
SCHAB ZE ŚLIWKĄ (ORAZ ŻURAWINĄ I JABŁKAMI)

składniki:
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek (ok. pół opakowania)
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1,5 jabłka 
  • sól, pieprz

przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. 
Z boku, na środku, wyciąć nożykiem dziurkę (jeśli schab jest dość długi, to samo zrobić z drugiej strony starając się by obie były w miarę w tym samym miejscu). W dziurkę upychać suszone śliwki – tyle ile się zmieści. 
Z zewnątrz w mięso wklepać sól i pieprz, oraz natrzeć je wyciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Włożyć do miski i przykryć. Trzymać w lodówce min. 2 godziny (najlepiej całą noc). 
pieczenie:
Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie chwilę podsmażamy z każdej strony, aby zatrzymać soki mięsa w środku.
Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w dużą kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obsypać jabłkami oraz żurawiną. (Jabłka i żurawinę można lekko podlać wodą w czasie pieczenia, by były soczyste, a nie suche)
Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 min. (Zasada jest taka, że na każdy kg mięsa wypada 1 godzina pieczenia)
Schab można podać na ciepło np. z kluskami śląskimi, ziemniakami lub też na zimno jako wędlina.

Smacznego! 🙂

(Visited 354 times, 1 visits today)