Prawda jest taka, że jak nadchodzą upały to nawet największym obżartuchom jeść się nie bardzo chce. Coś by się zjadło, ale żeby było lekkie i nie za gorące i takie w sam raz. No i oczywiście żeby przygotowywało się to szybko, bo stać nad kuchnią też nieprzyjemnie. My w upalne dni mamy właśnie takiego lenia w niejedzeniu i niegotowaniu za dużo. Dlatego też przepis dzisiaj będzie na Leniwą Tortille. Leniwą, bo placki kupiłam w sklepie a nie zrobiłam samodzielnie, za co jest mi do tej pory wstyd, ale cóż począć. Kilka E wpadło do żołądka i nic mu nie było więc może warto czasem dać leniowi spokój i zrobić coś z gotowca.
Obiecuję, że następny przepis będzie zrobiony w 100% przeze mnie!
Leniwa Tortilla (dla 4 osób)
- 4 placki tortilli
- 2 pomidory
- pół długiego ogórka
- średnia cebula
- pół papryki
- mix sałat
- pierś z kurczaka
- oregano (susz.)
- bazylia (susz.)
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- plasterek sera (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- sos czosnkowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz
Na początek polecam przygotowanie sosu czosnkowego, aby zdążył chwilę poleżeć w lodówce i mógł się ‘przegryźć’.
sos czosnkowy: do miski wycisnąć czosnek, dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Dodać sól i odrobinę pieprzu do smaku oraz sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i odstawić przykryte do lodówki.
kurczak: Pierś umyć i wysuszyć. Pokroić na małe kawałki. Do miseczki wlać oliwę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, suszoną bazylię i oregano. Wymieszać. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do marynaty i wstawić przykrytego do lodówki.
tortilla: warzywa pokroić (ogórka i paprykę w dłuższe paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka). Kurczaka usmażyć na złoty kolor na oliwie z marynaty. Placki tortilli wstawić na ok 5 min do piekarnika rozgrzanego do max 150 stopni.
Wyjęte placki smarujemy sosem czosnkowym, (ser), kładziemy kurczaka, warzywa i sałatę. Zawijamy i… smacznego! 🙂
Smacznego! 🙂
(Visited 202 times, 1 visits today)