Schab na trawie ze śliwką

Czasem bywa tak, że chłopak kupi schab. I tylko on jest w lodówce. Jeśli nie przepadacie za typowymi schabowymi w panierce a musicie coś zrobić na obiad to to jest bardzo dobry przepis! Schab jest soczysty (!) i można by powiedzieć, że rozpływa się w ustach… Sos śliwkowy został z “poprzedniego obiadu” – można go zrobić w większej ilości i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Ja korzystałam z przepisu Kwestii Smaku na sos śliwkowy BBQ. Polecam!

 Schab z tymiankiem podany z sosem śliwkowym na sałacie z sosem balsamicznym 
(dla dwóch osób – mój chłopak je podwójną porcję, więc możliwe, że dla 3 wystarczy również)

  • mięso
    • 3 plastry schabu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 2 łyżki masła
    • łyżka oliwy
  • sos śliwkowy BBQ
    • duży pomidor
    • 6 łyżek powideł śliwkowych
    • łyżka masła
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki drobno startej cebuli 
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • mix sałat, sos balsamiczny
mięso: schab delikatnie rozbić (jeśli mamy cienkie plastry to tylko by rozbić włókna mięśniowe, nie by był jeszcze bardziej płaski). Lekko je ponacinać. Natrzeć solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić mięso i rozgnieciony nożem czosnek. Gdy się podsmaży przewrócić na drugą stronę i dodać masło. Schab posypać z wierzchu tymiankiem i polewać roztopionym masłem, by mięso było soczyste.
sos śliwkowy BBQ: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. 
Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i startą cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, cukier, miód, sos sojowy, ostrą paprykę w proszku oraz powidła. Gotować już na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować.

Smacznego! 🙂

(Visited 224 times, 1 visits today)