Pieczone nogi kurczaka ze śmietankowym serkiem i rozmarynem podane razem z purée z batatów

Końcowe sprawy związane ze zdobyciem tytułu licencjata powoli mnie wykańczają. To poprawić, to dopisać, tu to, a tu tamto. Ciągle coś. Jedyną rzeczą, która sprawia mi ostatnio przyjemność są pojawiające się wreszcie w bardzo przyzwoitej cenie owoce i warzywa. Mam nadzieję, że wreszcie znajdę więcej czasu żeby dodać nowe przepisy, bo gotować nie zaprzestałam – oj nie. Gotuję ile się da, żeby oderwać się na chwilę od tej nadchodzącej wielkimi krokami kolejnej ważnej chwili w moim życiu. Wykształcenie wyższe będę mogła wpisać w jakieś rubryczki wypełniając ankiety. To już coś.
Tak jak już mówiłam, czasu u mnie brak ostatnio, dlatego też nie fantazjuję za bardzo w kuchni a tworzę sprawdzone już dania czerpiąc z mojej ulubionej strony kwestia smaku.

Pieczone nogi kurczaka ze śmietankowym serkiem i rozmarynem podane razem z purée z batatów

  • kurczak
    • 3 nogi kurczaka ze skórką
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • opakowanie serka śmietankowego 
    • olej roślinny
    • świeże gałązki rozmarynu
    • sól, pieprz
  • purée
    • bataty ok. 600 g.
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki śmietanki kremówki
    • 1/2 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki
    • sól
kurczak: mięso umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek rozgnieść nożem. Cebulę z czosnkiem wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Skórę podważyć i nałożyć do środka serek śmietanowy oraz gałązkę rozmarynu. Następnie posolić je i popieprzyć do smaku oraz natrzeć olejem. Piec ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
purée: bataty obrać, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy się zagotują – posolić. Gotować aż będą miękkie (ok. 20 min). Następnie odcedzić i rozgnieść tłuczkiem. Dodać masło, śmietankę i paprykę. Następnie wszystko to zmiksować blenderem na gładką masę.

Smacznego 🙂

(Visited 359 times, 1 visits today)