tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Połowa lipca to czas kiedy na bazarkach i przy drogach pojawiają się w sprzedaży kurki. Kurki to moje ulubione grzyby – lekko pieprzne, o pięknym złocistym kolorze. Pasują i do porannej jajecznicy, do makaronów, sosów, mięsa. Ja proponuję podać je z tagliatelle i sosem śmietanowym. Obiecuję – będzie pysznie!

TAGLIATELLE Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • kubek kurek
  • 1 cebulka dymka
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść startego gran padano
  • sól, pieprz
  • oliwa

  • sos śmietanowy:
    • 120 ml białego wina
    • 150 ml słodkiej śmietanki
    • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić cebulkę i czosnek w małą kostkę, a większe kurki na mniejsze części. Podsmażyć na oliwie. Następnie dodać wino i zredukować płyn o połowę. Wtedy dolać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem. (Do sosu można dodać dwie łyżki wody z gotującego się makaronu – wtedy nie dosypywać już więcej soli). 
Podawać posypany startym gran padano.

Smacznego! 🙂
(Visited 1,128 times, 1 visits today)