Kenyérlángos czyli węgierski powrót

Kolejny rok przetrwałam tydzień zabawy na Sziget Festival w Budapeszcie. Niestety upały spowodowały, że nie dałam rady wyjść w ciągu dnia poza Island of freedom, a także jedzenie nie było moim priorytetem. Jednak i w tym roku nie zabrakło tam Węgra a’la Mongoł, który ze swojej jurty wynosił same pyszności. Nas zachwycił kenyérlángos z kurczakiem i pomidorem. Lángos jest to specjalność węgierska, na Sziget spotykana na każdym rogu – najlepiej smakuje o 4 nad ranem. Ale od początku: lángos to placki, które robi się z pszennej mąki, drożdży, gotowanych ziemniaków i smaży w głębokim tłuszczu. Natomiast kenyérlángos (węg. kenyér – chleb) wypieka się w piekarniku. Wygląda bardziej jak włoska pizza niż typowy lángos, jednak ciasto jest mniej chrupkie a bardziej jędrne.

KENYÉRLÁNGOS z PAPRYKĄ I WĘGIERSKIM SALAMI

  • ciasto:
    • 250 g ziemniaków
    • 300 g mąki pszennej
    • ok. 200 ml wody z gotowanych ziemniaków
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 opakowanie suchych drożdży 
  • dodatki:
    • 1 pomidor
    • 1 zielona (podłużna) ostra papryka
    • 1 czerwona ostrzejsza papryka
    • 1 czerwona zwykła papryka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 170 ml kwaśnej śmietany 18%
    • garść startego żółtego sera
    • salami – o smaku naturalnym i paprykowym
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i zachować wodę. Ziemniaki utłuc, lub przetrzeć przez praskę i ostudzić. W 200 ml ciepłej wody z ziemniaków rozpuścić suche drożdże. Następnie dodać do nich sól i cukier. Do miski wsypać mąkę, ziemniaki oraz drożdże. Wszystko zagnieść, ciasto ma być jędrne i lekko klejące. Gdyby było zbyt suche dodać trochę ciepłej wody. Odstawić na ok. pół godziny, by ciasto urosło. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Gdy ciasto urośnie, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 min. do piekarnika. Następnie wyjąć, na wierzch wycisnąć czosnek, położyć pokrojoną w piórka cebulę i zalać śmietaną. Dalej położyć pokrojoną paprykę, pomidora (wcześniej sparzonego i obranego ze skórki), salami oraz starty ser. 
Piec ok 30-40 min. Podawać np. z sosem czosnkowym.
Smacznego 🙂
(Visited 352 times, 1 visits today)