Leśne skarby czyli grzybowe risotto z maślakami i koźlakami

Podróż na Mazury ukazała dar jaki posiada mój chłopak. Mianowicie jest to sokoli wzrok oraz szczęście w znajdowaniu grzybów. Niestety wakacje na Mazurach były zbyt krótkie, by poświęcić się całościowo grzybobraniu dlatego też po powrocie odwiedziliśmy moich rodziców i poszliśmy do lasu na grzyby. Oczywiście nie byłam w stanie udowodnić, że też potrafię znaleźć grzyba, jednak A. pokazał się z jak najlepszej strony i wszystkie te skarby na zdjęciu poniżej znalazł. Nie pozostało mi nic innego jak je oczyścić i przygotować dla bohatera pyszny obiad. Takie też było…

GRZYBOWE RISOTTO Z MAŚLAKAMI I KOŹLAKAMI

  • 250 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 150-200 g świeżych grzybów
  • ok 1 l. bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • dwa pęczki szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku (jeśli ktoś nie przepada to wystarczy 1)
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
  • ok 10 łyżek masła

 
Grzyby: obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umyć. Następnie je wysuszyć. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni roztopić ok 2 łyżki masła dodać cebulę i grzyby. Wszystko chwilę podsmażyć, dodać sól i pieprz, a następnie dusić ok 10 min.
Risotto: na głębokiej patelni roztopić resztę masła, wymieszać z nim ryż i podsmażać. Gdy ryż stanie się szklisty dorzucić uduszone wcześniej grzyby i wlać wino, palnik ustawić na środek mocy. Poczekać aż płyn się zredukuje i zmniejszyć ogień.
Następnie powoli dodawać po 1 chochli bulionu i czekać aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzać aż ryż będzie al’dente – miękki z zewnątrz i lekko twardy w samym środku.
Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek oraz łyżkę śmietanki. Wymieszać wszystko jeszcze raz i… można już smakować.

 

(Visited 922 times, 1 visits today)