Knedle ze śliwkami

Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc warto przypomnieć sobie tradycyjne danie jakim są knedle. Razem z moją mamą miałyśmy już od jakiegoś czasu ochotę na te pyszności, dlatego też gdy przyjechałam do rodziców na weekend zabrałyśmy się za robotę. Wbrew pozorom knedle są banalnie proste do przygotowania. My podajemy je zawsze z podsmażoną na maśle tartą bułką i cukrem, natomiast A. był zdziwiony i zażądał polania śmietaną. Także dla każdego coś dobrego, a najlepsze knedle są ze śliwkami! 
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 
z przepisu “Kuchni Polskiej”

  • 70 dkg ziemniaków
  • 25 dkg pszennej mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • 50 dkg śliwek


Ziemniaki umyć, wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić, dodać przesianą mąkę jajko i szczyptę soli. W miarę szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3 cm, i wykrawać kawałki grubości 3 cm. Spłaszczać, nakładać na każdy śliwkę (umyte i osuszone) i zlepiać dokładnie formując kulki.

Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać od razu z przesmażoną tartą bułką lub śmietaną.
Uwaga: knedle można robić także z suszonych śliwek, wtedy namoczyć je na kilka godzin  w wodzie, wyjąć, osączyć i zawijać w ciasto. 

Smacznego! 🙂

(Visited 192 times, 1 visits today)